Conform OG nr. 26/2000, modificată prin Legea 267/2020 cu privire la asociații și fundații, asociația este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materiala, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, comunitar sau după caz, în interesul lor personal nepatrimonial. În prezent, există peste 90.000 de asociații ce adesea joacă un rol important în bunăstarea socială.
Existând un număr atât de mare, desigur și implicarea și rolul acestora este diferit.
Unul dintre rolurile critice ale asociatiilor este să sprijine grupurile mai puțin avantajate pentru a se integra în societate. Unele asociații adopta exclusiv acest rol, pe când altele nu desfășoară deloc astfel de activități, diversitatea fiind deosebit de vastă.
Exista asociații care sprijină copiii institutionalizați, persoanele aparținând anumitor minorități (etnice, sexuale etc.), persoane aflate într-un grad ridicat de sărăcie și multe altele. Acest rol a apărut ca o nevoie în societate din cauza capacității slabe a autoritarilor guvernamentale de a oferi servicii corespunzătoare grupurilor vulnerabile, precum și din cauza interesului in general scăzut al societăților comerciale pentru aceste persoane, care nu prezintă putere de cumpărare ridicata. Astfel, asociațiile ce au ales acest rol propun să umple acest vid și sa ofere serviciile necesare, însă resursele sunt foarte limitate.
Un alt rol destul de întâlnit în ce privește hotărârea de a constitui o asociației este acela de a sprijini o cauză socială. Oamenii pasionați de o anumită cauză sunt uneori cei mai potriviți pentru a ne informa cu privire la situația existentă. Acestea pot trage un semnal de alarma când anumite lucruri ar trebui sa ne îngrijoreze, dar în același timp ne pot învăța si cum să îmbunătățim situatia, fie prin schimbarea comportamentului nostru de zi cu zi, fie prin implicarea activa prin voluntariat în asociația respectivă.
“Watchdog” este un tip de asociație mai special datorită rolului interesant pe care în are din punct de vedere juridic. Uneori autoritățile guvernamentale deviază de la rolul lor de protejare a intereselor cetățenilor, iar aici asociațiile au un rol critic pentru a semnala aceste derapaje în mod public și pentru a mobiliza cetățenii pentru soluționarea problemei. Este foarte important ca aceste asociații să fie puternice, complet independente de orice factor politic ori comercial, și capabile să monitorizeze constant activitatea autoritarilor. Aria de acțiune poate fi foarte vastă, de la încălcări ale legii până la adoptarea unor decizii care limitează sau pun in pericol drepturile cetățenilor. (Institutul Pentru Politici Publice)
Sprijinul în domeniul cultural, este un alt motiv pentru care, multe asociații au decis să existe. Pentru a reuși ca artiștii: scriitori, actori, muzicieni, pictori; să exceleze și să poată beneficia de susținere chiar și materială, dar și posibilitatea de a organiza evenimente culturale ce prin definiție urmăresc dezvoltarea, aceste asociații joacă un rol foarte serios, adesea fără intervenția Statului, să reușească promovarea culturii și a oamenilor.
O asociație se constituie:
– din art. 4 din OG nr. 26/2000 rezultă că pentru constituirea unei asociații sunt necesare trei sau mai multe persoane;
– patrimoniul iniţial al asociaţiei; potrivit art. 6 alin.2 lit. f din OG nr.26/2000 a fost de 200 lei, dar modificarea adusă prin Legea nr. 276/2020 l-a eliminat, iar singurul patrimoniu este activul patrimonial al asociației ce este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaților. În cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a statutului este obligatorie;
– semnătura membrilor pe Statut este suficientă acum, actul nu mai trebuie atestat de un avocat sau autentificat de un notar(singura excepție este când patrimoniul asociației sau al fundației constă în bunuri imobile: în acest caz Statutul trebuie autentificat de un notar).
– se prevede chiar în textul legii că este suficient să fie depusă la instanță o singură copie certificată pentru conformitate cu originalul a Statutului, o chestiune binevenită, întrucât fiecare judecătorie avea propria practică privind numărul de exemplare (2,3,4 sau chiar 5).
n) semnăturile membrilor asociaţi.
Statutul cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute: datele de identificare ale membrilor asociaţi: numele, prenumele, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate pentru persoanele fizice, denumirea şi codul de identificare fiscală ale persoanei juridice asociate şi, după caz, domiciliul sau reşedinţa ori adresa sediului social; exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului şi a obiectivelor asociaţiei; denumirea asociaţiei; sediul asociaţiei; durata de funcţionare a asociaţiei – pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului, sau, după caz, pe termen nedeterminat; patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor, în cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a statutului este obligatorie; componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei; persoana sau, după caz, persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice; modul de dobândire şi de pierdere a calităţii de asociat; drepturile şi obligaţiile asociaţilor; categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei; atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control ale asociaţiei; destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării asociaţiei, cu respectarea dispoziţiilor art. 60 și semnăturile.
Cererea de înscriere depusă la grefa Judecătoriei în a cărei circumscripție asociația își are sediul va fi însoţită si de statutul asociaţiei, într-o singură copie certificată pentru conformitate cu originalul de persoana împuternicită în condiţiile art. 6 alin. (2) lit. h) ; dovada disponibilității denumirii, actele doveditoare ale sediului, precum şi cele privind patrimoniul iniţial doar în cazul aportului în natură constând în bunuri imobile; actelor doveditoare ale identităţii membrilor asociaţi; declaraţie pe propria răspundere a persoanei care, în temeiul alin. (1), formulează cererea de înscriere, care cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ai asociaţiei, în sensul reglementărilor din domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului
Din punct de vedere al organizării, asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 2 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al asociaţiei. Sucursalele sunt structuri teritoriale ale asociației, fără personalitate juridică care se constituie prin hotărâre a adunării generale și desfășoară activităţile date în competenţa lor de către asociaţie.
Două sau mai multe asociații se pot constitui în federaţie. Federaţiile dobândesc personalitate juridică proprie (art. 35 din OG nr. 26/2000).
În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie statutul asociaţiei, prin act sub semnătură privată (art.6 alin.1 din OG nr. 26/2000, modificat prin Legea 276/2020)4. Asociaţia dobândeşte personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul.
Asociația are ca organe de conducere adunarea generală, consiliul director şi cenzorul sau, după caz, comisia de cenzori (pentru asociațiile cu mai mult de 100 de membri). Atribuţia fiecărui organ sunt bine determinate prin lege. Adunarea generală este organul de conducere, alcătuit din totalitatea asociaţilor (art.21 alin.1 din OG nr. 26/2000)5. Consiliul director asigură punerea în executare a hotărârilor adunării generale. El poate fi alcătuit şi din persoane din afara asociaţiei, în limita a cel mult o treime din componenţa sa (art.24 alin.1 din OG nr. 26/2000, modificat prin Legea 276/2020). Cenzorii (comisia de cenzori) reprezintă organul de control al persoanei juridice.
Fuziunea și divizarea sunt măsuri excepționale ce pot fi luate numai de Adunarea Generală la propunerea Consiliului Director sau a cel puțin unei treimi din membrii asociați. Peroanele juridice rezultate în urma fuziunii sau divizării, trebuie să aibă un obiect de activitate identic cu cel al asociației.
Filialele structuri teritoriale, cu un număr minim de 3 membri, organe de conducere proprii și un patrimoniu distinct de cel al Asociației, sunt entități cu personalitate juridică, putând încheia, în nume propriu, acte juridice de administrare și de conservare, în condițiile stabilite de Asociație prin Actul Constitutiv al filialei.
Personalitatea juridica se dobândește în condițiile legii.
La constituirea filialei, Adunarea Generală, la propunere Consiliului Director, poate acorda o donație inițială pentru asigurarea cheltuielilor de înființare și a celor operative din primul an de funcționare a filialei.
Asociația se dizolvă de drept prin împlinirea duratei pentru care a fost constituită; realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop; imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie; reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Public sau a oricărei alte persoane interesate când scopul sau activitatea asociaţiei a devenit ilicită sau contrară ordinii publice; când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice; când asociaţia urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit.
Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate.
Lege: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/234020