„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amendă contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puţin o dată, iar 51% susţin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat iniţiatorii propunerii legislative, parlamentarii REPER..
„În mai puțin de 48 de ore, proiectul nostru REPER a ajuns la ~ 1 milion de persoane„ a spus criminologului orădean Vlad Zaha, care a lucrat la propunerea legislativă, în urma consultărilor şi cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor şi criminologie publică intervenţionistă, acesta desfăşurându-şi în prezent activitatea la Universitatea Oxford.
<Am reușit să unim părți din România care nu au avut vreodată tangențe ori dialog consistent, dar care susțin la unison proiectul dezincriminării și îl distribuie – de la trapperi și hip-hopperi cu milioane de urmăritori (Amuly, Conectr), la jurnaliști independenți (Liviu Mihaiu), la politicieni de ‘stânga’ (Victor Ponta), la cercetători (Mihai Copăceanu), medici (Costin Militaru), salvatori (Alina Dumitriu), activiști de renume (Cristian Dide), la mișcări civice (Legalizăm . ro), inițiative (LegalizeIt) și comunități (r/Buruieni), până la cei 200.000 de internauți care au văzut proiectul pe Reddit, și multe alte segmente. Mai mult, prin cele peste 60 de posturi TV și publicații de știri diferite care au preluat proiectul ori ne-au luat interviuri, mesajul a ajuns peste tot.
Bineînțeles, reacțiile negative din afara acestor grupuri de mai sus sunt și ele semnificative. Procurorul general al României a declarat că nu susține proiectul. La fel s-a poziționat și celebrul Cătălin Țone (marijuana, zborul spre iad) care s-ar fi plâns că la o prezentare de a sa erau tinerii entuziasmați de dezincriminare. La Realitatea TV a fost o ambuscadă halucinantă împotriva a ceea ce au lăsat de înțeles ca fiind ‘partidului drogaților’. Și altele.
Dar ideea este că poate exista o mișcare uriașă acum, în România, care să dea voce milioanelor de oameni care nu mai doresc pedepse penale pentru simplii consumatori (posesori). Mișcare formată din multe segmente ale societății care nu au, în mod normal, multe în comun. Întreaga planetă se schimbă, existând deja de 11 ani un fenomen global supranumit de criminologi “revoluția dezincriminării”. România are șansa să se alăture progresului susținut de știință și responsabilitate, prin această mișcare ‘contra-hegemonică’ împotriva pedepselor.>, spune criminologul.