4 luni de arest sunt suficiente pentru ca Alexandru Buciuman, șoferul aflat sub influența alcoolului care l-a omorât pe Horia Chiva pe trecerea de pietoni de pe Calea Aradului, să conștientizeze gravitatea faptei comise. Asta au considerat inițial procuprorii care au spus că nu vor contesta arestul la domiciliu dsipus aseară de Judecătoria Oradea. Ulterior au revenit și au anuțat că vor depune o contestație la Tribunalul Bihor. <Mă întreb cine poate să hotărască că în patru luni de zile cineva a conștientizat că criminalul a conștientizat ce a făcut. Pe mine nu mă interesează doar să conștientizeze, vreau să se facă dreptate, să fie pedepsit pentru moartea copilului meu>, spus mama lui Horia Chiva, luiza Chiva la protestul din fața Parchetului Judecătoriei Oradea, organizat azi. Printre cele câteva zeci de persoane participante, care au empatizat cu durerea Luizei Chiva s-a aflat și Delia Școrțe, o orădeancă care și-a pierdut fetița dintr-o culpă medicală și s-a luptat 7 ani să demonstreze asta. Delia Scorţe a purtat o adevărată bătălie judiciară. Colegiul Medicilor a respins orice acuză de culpă medicală, Parchetul Oradea a pus în mişcarea acţiunea penală abia la 5 ani după moartea PatricieiCazul a fost clasat, dar soluția a fost atacată în instanță de Delia Școrțe .
”Înțeleg durerea acestor părinți, le înțeleg disperarea de a căuta să facă dreptate pentru copilul lor. Mi se pare nedreaptă decizia de a trata cu blândețe un criminal, pentru că mi se pare că se încurajează astfel de comportamente, tratând cu blândețe cazurile acestea, pentru că eu personal consider că justiția ar trebui să fie mult mai fermă în a sancționa aspru astfel de comportamente”, a spus Delia Școrțe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în 2010, în urma unei intoxicaţii cu Salmonella, după ce mâncase cremeş la o aniversare, la fel ca alţi 11 participanţi. Dintre toţi, doar ea n-a supravieţuit, toxiinfecţia declanşând o aşa numită coagulare intravasculară diseminată, care ar fi putut fi tratată doar în secţii de urgenţă, unde i se putea administra plasmă.
Fetița a intrat în comă la ora 22, cu febră de 42 °C, a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după mai bine de 3 ore, timp în care medicul de gardă, Georgeta Călinescu, a tratat-o doar cu antifebrile şi comprese cu apă rece, vizitând-o de trei ori şi cerând rudelor s-o facă să tacă, deoarece gemetele ei îi deranjau pe ceilalţi pacienţi, scria atunci presa locală.
Delia Scorţe a purtat o adevărată bătălie judiciară. Colegiul Medicilor a respins ideea unei culpe medicale, iar Parchetul Oradea a pus în mişcarea acţiunea penală abia la 5 ani după moartea Patriciei. Procuroarea Adela Stamatiu a clasat, însă, cazul, soluţie confirmată şi de prim-procurorul Gheorghe Vidican, dar atacată în instanţă de mama fetei.
Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecţii digestive. Curtea de Apel Oradea a condamnat-o, vineri, la 1 an de închisoare cu suspendare pe doctoriţa Georgeta Călinescu, acuzată de malpraxis, dar achitată de prima instanţă şi considerată nevinovată de procurorii Curţii.