Mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi, oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunţând, marţi, că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă, informează News.ro. Examenul scris a urmărit evaluarea concretă a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror.
„Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.
Potrivit acestora, „rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare”.
„În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii este somat sa respecte regulamentul concursului privind admiterea in magistratura. Ne referim la concursul destinat juristilor cu minimum cinci ani vechime in profesii de specialitate (avocati, grefieri, notari, executori, consilieri juridici etc.).
Zeci de candidati respinsi la testarea psihologica initiala au semnat pe Internet marti, 28 mai 2024, o petitie prin care solicita CSM sa reprogrameze reexaminarea psihologica dupa data de 17 iunie, cand ar trebui sa se afiseze rezultatele definitive la etapa constand in verificarea cunostintelor juridice. In actualul calendar al concursului (publicat la 9 februarie), rexaminarea psihologica este programata pentru intervalul 2-9 iunie 2024
Acest calendar incalca art. 24 alin. 1 din Regulamentul concursului, care prevede ca „la testarea psihologica participa tot candidatii declarati admisi la prima etapa”.
De asemenea, candidatii nemultumiti cer Consiliului sa revina la etalonul folosit in anii precedenti la testarea psihologica – si anume: cel construit pe populatia generala. Problema este ca actualul etalon – bazat pe magistratul in functie – creeaza discriminare intre candidatii de la acest concurs si cei care au participat la competitiile anterioare.