Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a suspendat, miercuri, judecarea cauzei privind acțiunea disciplinară pe care Inspecția Judiciară a formulat-o împotriva procurorului Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Magistratul este acuzat de ”nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa”.
Suspendarea cauzei a fost dispusă până la soluționarea definitivă a dosarului 793/46/2021 strămutat anul trecut de la Curtea de Apel Pitești la instanța similară din Alba Iulia. Este vorba despre dosarul care are ca obiect anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind normele de efectuare a lucrarilor de inspectie nr. 136/11.12.2018 (completat si modificat succesiv prin Ordinele nr. 10,34,80 si 102 din 2020). Procesul a fost pornit de Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel București și președinte al asociației Forumul Judecătorilor din România, care este cercetat de Inspecția Judiciară pentru discuțiile purtate pe un grup de Facebook al magistraților.
Prin acțiunea disciplinară a cărei judecare a fost suspendată, procurorul Cristian Ardelean era acuzat că nu a respectat obligația de abținere într-o cauză care a privit-o pe Nela Secară, judecată într-un proces de evaziune și spălare de bani.
”S-a reținut că, la 6 martie 2019, procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispozițiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităților. La aceeași dată instanța de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de ședință Ardelean Cristian Marius, formulată de unul dintre inculpați, și a constatat incidența dispozițiilor art.64 alin.1 lit.f Cod procedură penală raportat la art.65 Cod procedură penală, respectiv că exista o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea acestuia este afectată”, se arăta într-un comunicat al Inspecției Judiciare.
Acțiunea disciplinară are o istorie interesantă. Pe 16 septembrie 2020, Secția pentru procurori în materie disciplinară a admis excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare de către Inspecția Judiciară a acțiunii disciplinare împotriva procurorului Cristian Ardelean și a constatat că această acțiune era lovită de nulitate. Însă, în aprilie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul declarat de Inspecția Judiciară și a decis că CSM trebuie să continue judecata în acest caz.