Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, miercuri, suspendarea judecării cauzei privind acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului SIIJ Sorin Eugen Iașinovschi, cel care anchetează alegerile din Sectorul 1 al Capitalei. Magistratul este acuzat de manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, respectiv de nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor conducătorului parchetului.
Potrivit CSM, procurorul Iașinovschi, care are o vechime de 27 de ani în magistratură, ar fi comis abaterile disciplinare prevăzute de art. 99, lit. a) și m) teza I din Legea 303/2004: ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, respectiv ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului”.
Dosarul disciplinar al lui procurorului Sorin Eurgen Iașinovschi a fost deschis după ce procurorul general al României, Gabriela Scutea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în cazul interviului acordat de magistratul SIIJ postului de televiziune Kanal D, pe tema alegerilor locale din Sectorul 1. Iaşinovschi, care este procuror de caz, ar fi afirmat că a existat fraudă în mai multe secţii, iar adevăratul câştigător al alegerilor va fi aflat abia la finalul anchetei, relatează stiripesurse.ro.
Sorin Eugen Iașinovschi a dispus printr-o ordonanţă de delegare ca Poliţia Bucureşti să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1.
Judecarea acțiunii disciplinare în cazul procurorului SIIJ a fost suspendată până la soluționarea definitivă a trei dosare aflate pe rolul curților de apel din Alba Iulia și Brașov. Primele două, aflate la instanța din Alba Iulia, au ca obiecte ”anularea Ordinului nr. 131/04.12.2018 (privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru numirea în funcție a inspectorilor judiciari – n.n.) și a actelor administrative subsecvente, respectiv Ordinul Inspectorului-şef”, respectiv ”anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind normele de efectuare a lucrarilor de inspectie nr. 136/11.12.2018 (completat si modificat succesiv prin Ordinele nr. 10,34,80 si 102 din 2020)”. Dosarul de la Curtea de Apel Brașov se referă la ”anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare nr. 134/11.12.2018”.