Joi, 24 aprilie 2025, Comisia nr. 1 (reunită) – Legislaţie şi cooperare interinstituţională a CSM a decis că funcțiile de judecător şi procuror sunt incompatibile cu calitatea de călugăr (monah) în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Consiliul Superior al Magistraturii a emis un punct de vedere oficial prin care precizează că funcțiile de judecător și procuror nu sunt compatibile cu apartenența la cinul monahal al Bisericii Ortodoxe Române. Această concluzie a fost formulată ca răspuns la solicitarea unui auditor de justiție care a cerut lămuriri privind posibilitatea de a exercita, în paralel, funcția de magistrat și viața monahală.
În urma unei analize detaliate a prevederilor canonice din Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, coroborate cu dispozițiile Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, CSM a apreciat că cele două calități sunt incompatibile. Statutul BOR prevede pentru monahi o supunere strictă față de autoritatea ierarhică bisericească, aspect ce contravine principiului independenței care trebuie să caracterizeze activitatea unui magistrat.
Totodată, CSM subliniază diferența între libertatea religioasă a magistratului – care îi permite să adere la o credință, să participe la ritualuri sau să se roage – și apartenența la o structură religioasă care presupune respectarea unei organizări ierarhice stricte. Astfel, nu religia în sine este restricționată, ci statutul monahal, întrucât generează o incompatibilitate obiectivă cu statutul profesional de magistrat.
