”Funcția de magistrat nu este compatibilă cu cea de autor al unei cărți referitoare la alimentația bebelușilor”, a stabilit comisia numărul 1 – comună ”Legislație și cooperare interinstituțională” din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii comisiei au fost de acord, în majoritate, și cu faptul că un magistrat nu poate deschide un cont de Facebook pentru a dezbate spețe juridice pe care le instrumentează.
Comisia numărul 1 din cadrul CSM a stabilit, în ședința din 23 noiembrie, că funcția de magistrat nu este compatibilă cu cea de autor al unei cărți referitoare la alimentația bebelușilor pentru că o asemenea lucrare ”nu are caracter literar sau științific”. A fost exprimată și o opinie minoritară, susținută și de Direcția Legislație, Documentare și Contencios, potrivit căreia publicarea unei cărți despre alimentația bebelușilor este o operă științifică, protejată de Legea dreptului de autor și a drepturilor conexe, și care intră sub incidența art. 11 din Legea 303/2004.
Art. 11 din Legea 303/2004 – (1) Judecătorii și procurorii pot participa la elaborarea de publicații, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori științifice și pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepția celor cu caracter politic. (2) Judecătorii și procurorii pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaționale. (3) Judecătorii și procurorii pot fi membri ai societăților științifice sau academice, precum și ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.”
Comisia a mai stabilit că ”un magistrat nu poate deschide și administra un cont pe o platformă social-media pentru a comenta/dezbate diverse spețe juridice pe care le-a instrumentat sau le instrumentează”.
A existat și o opinie minoritară, în sensul că nu trebuie exprimat de către comisie un punct de vedere, având în vedere practica anterioară în astfel de situații, potrivit căreia opinia comisiei trebuie solicitată anterior comiterii unei fapte care ar putea constitui o situație de incompatibilitate.
O altă interdicție se referă la participarea unui judecător, procuror sau auditor de justiție la competiții sportive unde se acordă premii ce constau în beneficii materiale. ”Judecătorii/procurorii/auditorii de justiție pot participa la astfel de competiții numai în situația în care premierea presupune acordarea unor distincții simbolice (medalii, diplome de participare, cupe etc)”, se arată în hotărârea comisiei nr.1.
DOCUMENT – Minuta întâlnirii comisiei nr. 1 din data de 23 noiembrie 2021: