Kinga Sebestyen, cea care a transformat Kangoo Jumps într-un fenomen internațional a dezvoltat la Oradea un program de sănătate alături de mai mulți medici. Echipa “KAPO – Sănătate pe Ghete”, din care fac parte Kinga Sebestyen, cunoscută ca promotoarea acestui sport și medicii orădeni Alin Iova, Dorina Fărcaş şi Olivia Burtă, au derulat în Oradea un studiu ce avea ca scop demonstrarea ştiinţifică a beneficiilor oferite de Kangoo Jumps. Kinga, alături de această echipă, a dus Oradea în Cartea Recordurilor, derulând în Piața Unirii cea mai mare clasă de kangoo jumps la care au participat peste 1500 de oameni.
Acum Kinga are și un podcas, Calea 50 și spune că multă lume o întreabă cum a ajuns în Oradea și cum a rămas. Kinga spune că a fost sunată de actuala fondatoare a Kangoo Jumps Oradea dr. Olivia Burtă, care e și profesor la Facultatea de Medicină Oradea fiindcă existau două cazuri ale unor studente cu leucemie. <Erau niște cazuri deosebite>, își amintește dr. Burtă, invitata Reginei Kangoo Jumps ]ntr-un episode al podcastului. Kinga spune că medicul văzuse acțiunile caritabile în care e implicată- 15 martie e ziua Kangoo Jumps pentru viață- și în fiecare lună martie banii adunați de la cursuri sunt donați pentru copiii bolnavi de cancer prin Asociația Mame. <Sunt foarte mândră de acest proiect, déjà avem 12 ani de colaborare>, spune omul care a adus ghetele de Kangoo Jumps în România. După ce cele două doamne au vorbit la telefon despre situația studentelor, planul a fost să organizeze împreună un eveniment caritabil la Oradea pentru ca cele două studente să poată avea parte de un tratament < mai deosebit>.<Și am făcut un eveniment frumos. Și acesta este un alt liant al acestei echipe, participăm foarte mult în sistem de voluntariat. Cine ne invită, unde ne invită cu toată dragostea mergem, că e vorba de copii bolnavi de diabet, de alte patologii, de autism…Chiar dorim să ajutăm. Mulțumim pentru ceea ce suntem, mulțumim că suntem sănătoși și putem promova mișcarea pe ghete, care într-adevăr implică și niște calități și fizice… Rezonăm și empatizăm cu toată lumea. Este un element care ne unește extrem de mult, vrem să ajutăm și pe plan profesional și extraprofesional. Pentru noi este maxim să îmbinăm profesionalul cu extraprofesionalul și cred că așa se poate dezvolta frumos o comunitate. Oamenii care sunt focusați doar pe professional la un moment dat obosesc, cei care sunt focusați pe extraprofesional nu mai au șansa de a dezvolta comunitatea. Noi încercăm să ducem totul la echilibru:, a explicat medicul cum la rândul său a devenit instructor Kangoo Jumps.
Săritorii pe ghete au devenit donator și donatorii săritori
Intrând în jocul Kapo, simțind trăind și crezând în el, asta am transferat-o puțin și la locul meu de muncă, la Centru de Transfuzii. Doctorul a mărturisit că de câte ori vedea o donatoare mai cu forme întreba : Vă mișcați? Nu mă mișc că așa îmi este mie foaita! Ok, hai să-ți dau un pic de sare și piper să pui pe foaita aia și să vezi ce bine ai să te simți.. Influența a fost benefică și într-un sens și altul: mulți dintre donatori au început să sară pe ghete și mulți dintre cei care săreau pe ghete au devenit donatori. Eu zic că exemplul personal e formidabil, așa cum Kinga donează, băiatul ei donează când vine în România, am în echipă cel puțin 20 de săritori care au devenit donatori. Eu nu mă retrag din modelul pe care îl promovez și asta cred că e important și lumea începe să te cunoască. Donez de patru ori pe an sânge, pentru mine este o onoare că ajut cu sângele melu, și nu exagerez, sar pe ghete… Am și surpriza să mă amuz că mai mult sunt cunoscută ca săritoare pe ghete decât ca medic… A dumneavoastră sunteți aia? Da, eu sunt, dar totuși sunt medic. A , da , dar totuși săriți pe ghete…
Îmi doresc să venim în comunitate fiecare cu tot ce e mai frumos în noi și să ne dezvoltăm frumos. Toți suntem frumoși, dar putem fi și mai frumoși decât suntem și pe interior și pe exterior. Meseria mea de medic m-a ajutat să empatizez, să citesc, comportamentele, tipologia umană, să văd ce lipsește individului din viața mea și să încerc să-l ajut nu numai pe partea mea, ci și pe partea de educație de sănătate, de stil de viață sănătos. Prin modelul propriu. Pentru că atunci când cineva mă vede dimineața la serviciu după masa la sărit pe ghete nu se mai poate ascunde că sunt bătrân după 60 de ani… Nu, vede că se poate>, explică dr. Ligia Burtă.
Doctorul Ligia Burtă atrage atenția asupra reversibilității, în sensul că < nu credeți că dacă ați pus 20 de kilograme în plus acolo trebuie să rămână. Avem niște rezultate extraordinare.Femei care lucrează 12 ore pe zi după un an au trecut printr-o adevărată metamorfoză. Fast metamorfoză, într-o săptămână 5 kilograme monitorizate de Kinga care nu ne lăsa să ne abatem nici cu 10 ml de la doza de hidratare, cu Alin Iova la clinica lui….În momentul în care sari pe ghete, în 3-5 minute te rupi de lumea exterioară, ești cu ritmul tău, cu muzica ta, trăiești acolo. Sunt momentele în care ai nevoie de pauză.. Nimeni nu vine odihnit să sară pe ghete, toată lumea vine cu presiunea lui. Când ești pe gherte uiți>, spune doctorul care promovează acest stil de viață. La rândul ei, Kinga a mărturisit că dr. Ligia Burta a fost cea care a făcut-o să opteze pentru Oradea. <Mi-a transmis ]n așa fel dragostea de oraș că m-am mutat în Oradea>, spune Regina Kangoo Jumps.
<Mă bucurr pentru ea că s-a mutat în Oradea cum nu mă bucur pentru nimeni pentru că până acum a stat așa într-o variantă, dar acum e 100% orădeancă și ne vom putea implica și mai mult în dezvoltarea comunității>, e planul doctorului Ligia Burtă.