text: lector univ. dr. Cristina Liana PUȘCAȘ
Gheorghe Coman s-a născut la 24 martie 1915, în Murani, județul Timiş, într-o familie de țărani înstăriți. „Deși avea niște părinți țărani înstăriți, voiau să-l țină pe lângă gospodărie. El a învățat numai prin forțele proprii”, a mărturisit Georgeta Pop, fiica părintelui Gheorghe Coman.
A plecat departe de casă, la Cernăuți, unde, în 1937, a absolvit Facultatea de Teologie, iar apoi a urmat și cursurile Facultății de Drept din Cluj-Napoca. Revenit la Timișoara, a ocupat mai multe funcții didactice. În 1941 a fost declarat preot confesor în cadrul Armatei Române, iar pe data de 1 noiembrie 1944 a fost mobilizat pe frontul din vest, cu gradul de căpitan confesor, participând la luptele din munții Tatra.
A fost căsătorit cu Otilia, născută Deacu, în localitatea Blandiana, cei doi având două fiice, Otilia Valeria Doina (poeta și prozatoarea Ana Blandiana) și Georgeta Pop.
După război, a funcţionat ca preot paroh al Parohiei ortodoxe „Viile Orăzii”, din septembrie 1945 până în septembrie 1952. „Biserică Albastră a fost ridicată de tata și a fost sființită înaintea ultimei lui arestări”, ne-a precizat Ana Blandiana. Totodată, între 15 decembrie 1945 şi 1 octombrie 1948 a fost profesor la Catedra juridico-economică de la Liceul comercial de băieţi de la Oradea.
Un an la Canal, fără condamnare
Din 1947 începe seria hărțuirilor, perchizițiilor și arestărilor de câte două săptămâni. În 1949, este reținut pentru „port ilegal de armă”, în fapt o înscenare a Securităţii realizată în timpul unei percheziţii domiciliare. „Eram în clasa întâi, când eram singură cu tata acasă, mama şi cu sora mea erau plecate, şi a venit o echipă care a făcut percheziţie la noi şi după aceea l-au arestat pe tata…La percheziţie era chemată o persoană din afară să asiste, era o formă de ipocrizie ca să fie totul cât mai legal. Şi unul din cei care veniseră a spus trebuie să merg să chem un martor şi a ieşit, s-a dus…. S-a-ntors peste două minute şi a spus nu pot deschide poarta…. Și tata a ieşit cu el să-i arate şi eu n-am avut curajul să rămân singură în casă cu ceilalţi şi m-am ţinut de ei până la poartă”, își amintește Ana Blandiana.
Cu acest prilej, va fi condamnat la doi ani cu suspendare pentru port ilegal de armă. În 1952 este arestat din nou și trimis la Canal aproape un an, fără condamnare. În 1959 va fi arestat și condamnat, în 1960, la șase ani închisoare pentru agitație. „Cel mai tare l-a supărat că s-a întâmplat să fie dezbrăcat și suit pe o masă și asta i s-a părut, ca preot, umilitor”, a precizat Georgeta Pop.
Eliberat pe 3 august 1964, la scurt timp a suferit un accident casnic. ”A încercat să se facă util în casă. A făcut greșeala de a pune un vas în care era amestecată parafina cu benzină cu care lustruia cimentul din antreu. S-a întărit și a vrut să o încălzeasc un pic și a luat foc. După zece zile a murit”, a mărturisit Georgeta Pop.
Părintele Gheorghe Coman a încetat din viață la 17 octombrie 1964, la 49 de ani.
Bibliografie:
- Site-ul IICCMER
- Harul în cătușe, Parintele Gheorghe Coman, episodul 3, Universul Credintei, Televiziunea Romana, https://www.youtube.com/watch?v=XzJIigoy78g, accesat la data de 2.09.2020
- Adrian Nicolae Petcu, „Preoţi bihoreni în închisorile comuniste (II)”, în Ziarul Lumina, accesibil online AICI
- http://bisericaalbastra.ro/pr-gheorghe-coman/
- Informație oferită de Ana Blandiana, fiica părintelui Gheorghe Coman. Arhiva personală Cristina Liana Pușcaș
- https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/copilaria-scriitorilor-la-sase-ani-ana-blandiana-a-asistat-la-arestarea-tataului-de-catre-comunisti-122010
Cristina Liana PUȘCAȘ este doctor în Istorie, lector universitar la Universitatea din Oradea, vicepreședintele Asociației Cei 40 de Mucenici.
Mai multe date şi istorisiri puteţi găsi pe www.memoriarezistentei.ro
Doritorii pot sprijini Asociația Cei 40 de Mucenici
Datele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”: CIF: 31340614; / COD IBAN: RO43BRDE050SV63246520500
Cel mai important proiect al Asociației este Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor. http://www.memoriarezistentei.ro/memorialul-rezistenta-si-represiune-in-bihor/
Impresionant, va transmit gandurile mele pline de iubire și recunoștință pentru pastrarea memoriei celor care prin faptele lor în timpul vieții ne-au lăsat moștenire curata și nevinovată !