Filiala AUR Bihor, in frunte cu Diana Noane, Coordonator Judetean, a participat împreună cu președintele, George Simion, la Târgul de fete de pe Muntele Găină.
Una dintre cele mai importante şi mai inedite sărbători ale moților are loc în perioada în cel mai apropiat weekend de 20 iulie în comuna Avram Iancu din Munții Apuseni. Este vorba despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina, o serbare populară moțească cu o vechime de sute de ani, a cărui amploare și renume a depășit demult granițele țării noastre. Conform tradiției, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, zis și Muntele Dragostei, are loc în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de ziua Sfântului Ilie, care este sărbătorit pe data de 20 iulie.
< Am celebrat pe Muntele Găina, la statuia lui Avram Iancu, în anul centenarului. La eveniment au participat colegii din AUR Bihor, dar și alte câteva sute de colegi din AUR din zona Ardealului. Ziua de 22 iulie 1456 marchează victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, împotriva armatei otomane conduse de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Lupta de la Belgrad s-a produs după ce, în 1454, turcii au rupt armistițiul și au asediat Semendria. În timp ce sultanul își aduna forțele, Iancu de Hunedoara a reușit la rândul său să cheme oameni la război. George Simion a subliniat că astăzi este despre Iancu. Atmosfera a fost solemnă, cu intonarea imnului național de către fanfara militară din Alba Iulia și un sobor de preoți care au oficiat slujba de comemorare. Cu acest prilej, am putut vedea că George Simion este un om dintre oameni, un om al oamenilor, iubit și dorit să fie cel care să ne reprezinte ca viitor președinte. Târgul de Fete de pe Muntele Găina și sărbătorirea lui Avram Iancu sunt legate prin tradițiile și istoria culturală a regiunii Munților Apuseni și a moților, populația specifică acestei zone din România. Târgul de Fete este un eveniment tradițional care are loc anual pe Muntele Găina, unde fetele veneau pentru a-și găsi un partener de viață. Acest târg a devenit un simbol al moților și al culturii populare din Munții Apuseni, având rădăcini adânci în tradițiile locale. Avram Iancu este un erou național român, cunoscut pentru lupta sa pentru drepturile și libertățile românilor din Transilvania în secolul XIX. El este o figură simbolică în istoria moților și a întregii Românii. “Cu credință, dăruire și prin muncă o să reușim să facem tot mai valoroase actele de vitejie ale eroilor și înaintașilor noștri>, a declarat Costel Moza, secretar general AUR Bihor.
Accesează