Un orădean a scăpat de condamnare într-un caz de ucidere din culpă după ce Curtea de Apel Oradea a aplicat, marți, deciziile pe prescripție ale Curții Constituționale și a dispus încetarea procesului penal. Bărbatul a fost acuzat că, în loc să cheme imediat ambulanța, a preferat să-l stropească cu apă rece și să-l maseze pe un prieten cu care consumase substanțe halucinogene și căruia i se făcuse rău. Inițial, Judecătoria Oradea i-a aplicat o condamnare de doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare. În urma deciziei dată de instanța de apel, inculpatul rămâne doar cu obligația de a plăti daune morale de 75.000 de lei pentru mama și fratele victimei, dar și onorarii avocațiale de peste 14.000 de lei.
Bărbatul acuzat de ucidere din culpă l-a cunoscut pe prietenul său în 2013, la o partidă de poker, unde a împrumutat de la acesta 100 de euro. Au ținut legătura și se întâlneau la apartamentul din Oradea, unde victima, în vârstă de 34 de ani, locuia alături de concubina sa și de fetița lor. Cei doi bărbați stăteau în bucătărie și, recunoaște inculpatul, fumau țigări cu diferite substanțe halucinogene.
Așa au făcut și în Ajunul Crăciunului din 2014. Inculpatul a relatat că, la un moment dat, prietenul său a mușcat dintr-un grapefruit, cu coajă cu tot, iar după câteva înghițituri a căzut la podea. Speriat, l-a ridicat și, împreună cu concubina bărbatului, l-au dus în baie și au verificat dacă nu s-a înecat ori dacă nu și-a înghițit limba. În loc să cheme imediat Ambulanța, l-a pălmuit și i-a dat cu apă pe față, lăsându-l apoi aplecat pe marginea căzii. Orădeanul a recunoscut în fața instanței că i-a făcut amicului său masaj cu spirt, observând și că, deși respira normal, nu vorbea coerent.
”Un ajutor specializat ar fi putut crește șansele de supraviețuire”
L-a lăsat în baie și s-a întors după o jumătate de oră, timp în care a fumat două țigări. Împreună cu concubina victimei, inculpatul l-a dus într-o cameră pe bărbatul care se simțea rău, dar pe drum l-au scăpat, acesta lovindu-se cu fața de podea. A început să-i facă victimei manevre de resuscitare, fără să aibă o pregătire în acest sens.
”Deoarece fumase din țigările halucinogene, era într-o stare euforică”, a aflat instanța despre starea în care era inculpatul. ”Nu a putut preciza intensitatea loviturilor aplicate victimei, dar (a relatat că – n.n.) nu i-a aplicat lovituri care să-i provoace leziuni, ci ca să îşi revină, să îl trezească. A făcut manevrele de resuscitare în mod normal, raportat la cum i-a apăsat pieptul, dar nu are o pregătire specială pentru acordarea primului ajutor.”
În cele din urmă, după trei ore, a fost chemată ambulanța. Medicii au găsit victima în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu au avut succes.
Actele medico-legale au arătat că decesul victimei a avut drept cauză ”insuficiența respiratorie acută prin comprimarea și obstrucția orificiilor respiratorii, survenite în cadrul unui traumatism cranio-facial, cervical şi toracic închis”. Specialiștii au concluzionat că ”solicitarea unui ajutor medical calificat imediat după apariția stării de rău, ar fi putut crește șansele de supraviețuire ale victimei”.
”Instanţa apreciază că, din coroborarea probelor administrate, rezultă dincolo de orice dubiu că inculpatul într-un interval mare de timp de la orele 23.55-24.00 până la ora 03:26, nu numai că nu a solicitat ajutor medical specializat, care, în mod evident, ar fi putut crește șansele de supraviețuire ale victimei, dar a exercitat acţiuni – transportarea în baie, punerea de mai multe ori pe marginea vănii după ce a căzut, scăparea în hol şi lovirea de gresie, manevre de resuscitare necalificate, comprimare cu mâna – ce au fost de natură să producă leziuni, care luate în ansamblul lor au avut rol tanatogenerator în survenirea decesului. (…) Instanţa nu reţine vreo acţiune directă de suprimare a vieţii victimei, urmărit sau acceptat de către inculpat, apreciind că intenţia acestuia a fost aceea de a acorda ajutor victimei, însă cu certitudine acesta trebuia şi putea să prevadă că acţiunile sale săvârşite într-un interval mare de timp şi lipsa unui ajutor calificat ar duce la decesul victimei” – extras din hotărârea Judecătoriei Oradea, publicată pe portalul Rejust.
În februarie 2022, inculpatul a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă și condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, care a decis să înceteze procesul penal împotriva bărbatului, invocând prescrierea faptei acestuia.
”Curtea consideră că, în cauză, potrivit actualului Cod penal cu trimitere la art. 5 Cod penal, termenul de prescripție a răspunderii penale este cel general, de 5 ani, prevăzut de art. 154 alin. (1) lit. c Cod penal, termen care a început să curgă pentru inculpatul (…) de la consumării infracțiuni (24.12.2014) şi s-a împlinit în data de 23.12.2019”, a arătat instanța de apel.
În schimb, inculpatul a fost obligat să plătească – așa cum a decis Judecătoria Oradea – daune morale de 30.000 de lei fratelui victimei și de 45.000 de lei mamei bărbatului mort.