Un șofer a scăpat de o amendă de aproape 900 de lei primită pentru că a claxonat după ce instanța a hotărât să îl ”taxeze” doar cu un avertisment, anunță ziare.com. Deși polițiștii au explicat că sancțiunea inițială a fost dată ”proporțional cu gradul de pericol social” al faptei, conducătorul auto a precizat că a claxonat pentru că a auzit mai multe mașini făcând același lucru. Judecătorul a stabilit că în cauză a fost comisă o contravenție, dar a considerat că avertismentul este o pedeapsă suficientă.
Șoferul implicat în acest caz a fost amendat pe 8 ianuarie 2020 de polițiștii din București. Nemulțumit că are de plătit 896 de lei, contravenientul a apelat la justiție și a cerut anularea amenzii. Le-a explicat judecătorilor că ”în realitate nu a folosit sistemul de avertizare sonoră pentru că nu obișnuiește să- l folosească decât în condiții extreme (evitarea unui pericol), însă traficul fiind intens a auzit mai multe mașini claxonând la un moment”. În plus, i-a acuzat pe polițiști că au întocmit procesul-verbal de contravenție fără semnătura unui martor asistent.
La rândul lor, polițiștii rutieri au cerut mentinerea amenzii care ”a fost aplicată astfel încât să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptelor săvârșite”.
Judecătoria Sectorului 2 a stabilit că fapta pentru care șoferul a fost amedat a existat și acesta nu a pututsă demonstreze contrariul. ”Instanța constată că petentul nu a răsturnat prezumția de veridicitate de care se bucură procesul verbal contravențional, nefăcând dovada unei alte situații de fapt decât cea menționată în procesul verbal în discuție. Astfel, petentul s-a limitat să susțină, fără să probeze, că nu se face vinovat de comiterea contravenției, făcând aprecieri personale, iar nu factuale, în privința situației reținute de agentul constatator”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 2.
În final, magistrații au anulat amendat și au hotărât să-i aplice șoferului un avertisment: ”Atenționarea scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei savârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale sunt suficiente pentru a-l determina pe petent să fie mai diligent în ceea ce privește respectarea acestora”.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Tribunalul București.