Material realizat de Ionel Manole, avocat Baroul Bihor
Motto: Do not obey in advance! ”Un om este mai important decât un text de lege.”
Alături de tiparele persuasive de limbaj, anchetatorii (procurori/polițiști) vor apela deseori la psihodrame (scenete), figurație, jocuri de rol pentru a obține declarații care să le susțină acuzarea.
Psihodrama (sceneta) C:
”Nu pe tine te vrem… adevăratul vinovat este YYY, ne interesează doar peștii mari… deci te poți relaxa… acum spune-ne tot despre tine, despre YYY… nu ai nevoie de avocat.”
Desigur, polițistul este prietenul tău, în special când stai pe scaunul suspectului. 🙂
Ce riști când crezi acest lucru?
Cum știi că ai nevoie de avocat? (și mă refer inclusiv la procesele comerciale, contravenționale (ITM, Poliție, ANAF, Garda de mediu etc)
Știi, deoarece ai nevoie de un ghid, iar avocatul este ghidul tău prin hățișul procedurilor pe care nu le poți evalua corect, chiar dacă ești absolvent de drept; deoarece ești implicat, ești în postura unei ținte în poligon, ai nevoie imperioasă de un expert detașat.
Cum știi că ți se spune tot ce există în dosar, până când avocatul tău nu a studiat probele în acuzarea ta? Cum poți cunoaște și evalua clar dacă declarația ta despre persoanele ”importante” din dosar nu vor fi folosite în anchetă pentru a convinge chiar acei suspecți să îți agraveze situația (și astfel devii și tu ”important”)? Cum poți decide dacă (sau ce) declari în lipsa unui ghid care este de partea ta și a studiat tot materialul probator? Cum poți știi dacă nu cumva li se spune același lucru tuturor celor anchetați (divide et impera)?
Cunosc dosare (2021) în care inculpații au mers încrezători ”pe mâna” procurorului, declarând sincer tot ce au făcut și colaborând entuziast pentru a strânge probe și împotriva altor persoane. Au mai făcut în scris și cerere de acord de recunoaștere, dezechilibrând balanța și mai mult în defavoarea lor.
Așteptau liniștiți un acord de recunoaștere pentru o infracțiune cu privire la care credeau inocenți că negociaseră (tranzacție judiciară) o condamnare cu suspendare.
Și, brusc,… sunt chemați înainte de trimiterea rechizitoriului la instanță să li se comunice o extindere a învinuirilor… o condamnare clară cu privare de libertate.
Sigur că da, ”nu pe tine te vrem…noi te ajutăm, îți vrem binele”. 🙂
Cum recita Minulescu: ”Ascultă, privește și TACI! (…) Tu pune-ţi lacăt la gură!” Și cheamă-ți avocatul!
Poate acesta este cel mai important lucru pe care îl spun azi: Să ai încredere în strategia de apărare a avocatului tău!
CITIȚI de același autor, din seria Tehnici (secrete) de anchetă – Ce să (nu) faci | Ce să faci când îți bate lupul la ușă?
Comments 3