Autoritatile locale trebuie sa finalizeze procedurile de achizitie si sa incheie contractele de prestari servicii pana la 1 septembrie 2023.
Ministerul Educatiei a publicat in consultare publica un proiect de Ordonanta de Urgenta privind aprobarea continuarii Programului „Masa calda”, pentru acordarea unui suport alimentar prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.
Potrivit proiectului de act normativ, valoarea mesei calde/pachetului alimentar va fi de 15 lei/zi/beneficiar si cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, de distributie si de depozitare a acestora, dupa caz. Bugetul alocat programului „Masa calda” este de 195.000.000 lei.Prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat li se acorda, cu titlu gratuit, un suport alimentar constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
In Normele Metodologice de aplicare a prevederilor proiectului de OUG pentru Programul „Masa calda” se arata ca suportul alimentar pentru elevi si prescolari consta, dupa caz, intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar pe zi, dupa cum urmeaza:
a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru elevii din unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;
b) masa calda, in regim catering, pentru elevii din unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, hrana putand fi servita in sala de clasa sau intr-un alt spatiu amenajat in acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile ulterioare. Daca hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi pastrate, pana la servire, in spatii amenajate, in care exista conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate;
c) pachet alimentar, daca nu exista posibilitatea asigurarii mesei calde in regim propriu sau de catering, care va fi pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care sa existe conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate.
Normele minime obligatorii in pregatirea mesei pentru prescolari si elevi
1. Nu se adauga aditivi alimentari, conservanti sau orice alt tip de potentiatori de arome si gust in cazul mancarurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unitatilor de invatamant sau la nivelul unitatilor de tip catering si care urmeaza a fi servite prescolarilor si elevilor; de asemenea, produsele de origine animala sau nonanimala din care se prepara aceste mancaruri nu trebuie sa contina aditivi sau alte substante acceptate peste limitele stabilite de legislatia in vigoare.
2. Uleiul necesar prepararii se utilizeaza o singura data, fiind un ulei de calitate superioara.
3. Ceapa pregatita in prima faza a etapei de gatire nu se prajeste, ci se inabusa cu apa.
4. Sarea iodata utilizata nu trebuie sa contina antiaglomeranti sau orice alt aditiv.
5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeasi grupa la felurile de mancare servite, de exemplu, la masa de pranz nu se vor servi felul 1 si felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu galusti si friptura cu garnitura din paste fainoase, ci din legume.
6. Evitarea mancarurilor care solicita un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot.
7. Nu se vor permite mancarurile precum tocaturi prajite. Ouale se recomanda a fi mservite ca omleta la cuptor si nu ca ochiuri romanesti sau prajite.
8. Se recomanda imbogatirea ratiei in vitamine si saruri minerale prin folosire de salate din cruditati si adaugare de legume-frunze in supe si ciorbe.
9. Interdictia folosirii cremelor cu oua si frisca, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum si a oualor fierte, nesectionate dupa fierbere.
10. Mancarea livrata trebuie gatita in dimineata zilei in care se serveste, pastrandu-se in conditii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si in conditii igienico-sanitare si la temperaturi corespunzatoare, conform legislatiei in vigoare.
11. Unitatile de invatamant in care se desfasoara programul-pilot au obligativitatea de a pastra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislatiei in vigoare, potrivit portalinavatamant.ro.
Variante de meniu Programul „Masa calda” in scoli 2023
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica:
1. ciorba de legume;
2. supa de pui cu legume;
3. ciorba de vacuta cu legume;
4. legume cu piept de pui la gratar;
5. mancare de mazare cu piept de pui;
6. pilaf cu legume si ficatei de pui;
7. piure de morcov cu gratar de pui;
8. piure de cartofi cu piept de curcan;
9. mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;
10. ghiveci de legume cu pui;
11. orez cu legume si pui la tava;
12. sufleu de broccoli cu branza;
13. cartofi gratinati cu piept de pui la gratar;
14. tocana de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;
16. omleta cu legume – ardei, ciuperci, ceapa verde si branza telemea;
17. sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;
18. dovlecel umplut cu branza la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu branza, pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu branza;
21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu branza si ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume – rosii, castravete, salata;
24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude – gogosar, varza, morcov;
25. un fruct intreg.