Zeci de femei din judeţele Botoșani, Iași, Neamț și Suceava au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava sub acuzația că ar fi obţinut ilegal indemnizaţii pentru creşterea copilului. Potrivit unui comunicat al procurorilor, 28 de inculpate sunt acuzate de înşelăciune și complicitate la înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la 1,4 milioane de lei.
Procurorii suceveni susțin că, timp de cinci ani, între 2016 și 2021, femeile ar fi indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, arătând că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, deși acest fapt nu era adevărat.Astfel, ar fi reușit ”să obțină acest venit prin mijloace frauduloase, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăţi comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului”.
Anchetatorii au arătat că, prin depunerea declaraţiilor de venit, cele 28 de inculpate i-ar determinat pe funcţionarii publici din cadrul Casei de Pensii Suceava, să comită, fără vinovăție, infracțiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverințe privind stagiul de cotizare al mamelor, în care erau trecute date care nu corespund adevărului.
Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 1.397.009 lei, au calculat procurorii.
”În cauză s-au aplicat măsuri asigurătorii privind sechestrul asupra unor bunuri imobile cu valoarea estimativă de 38.000 euro, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul reparării pagubei produse prin infracțiune, până la concurența sumei de 1.397.009 lei”, se arată în comunicatul Parchetului local Suceava.
Două dintre inculpate au fost reținut anul trecut, după care au fost puse sub control judiciar.