Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Conform art. 452 lit. h din Codul fiscal constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal de alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.
Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de alcool pur/an pentru fiecare gospodărie individuală, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice.
Până la modificările legislative realizate prin OUG nr. 46/2009, constituia contravenție deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, sancțiunile contravenționale fiind aplicabile persoanelor fizice sau juridice care au calitatea de subiect juridic fiscal (art. 220 și 221 Cod procedură fiscală).
În prezent, raportat la dispozițiile art. 452 lit. h Cod fiscal, subiectul activ al acestei infracțiuni este unul general, putând fi orice persoană fizică sau juridică în privința căreia sunt îndeplinite condițiile generale ale răspunderii penale, indiferent dacă are sau nu calitatea de antrepozitar sau de comerciant.