Titlul problemei de drept: S-a pus problema, în practica judiciară, care este calea de atac împotriva încheierii pronunțate de judecătorie, în primă instanță, în cauzele având ca obiect recunoașterea unei sancțiuni pecuniare aplicate într-un stat membru al Uniunii Europene, reglementată de art. 233 – 247 din Legea nr. 302/2004. (CA Oradea)
- Materia: penal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Acte normative incidente: art. 139 alin. (3) din Legea nr. 302/2004
- Cuvinte cheie: recunoaștere hotărâre străină, cale de atac
Autorul întrebării nu face referire la opiniile existente în practică sau doctrină, la argumentele pentru fiecare dintre acestea și nici nu anexează hotărâri relevante.
Participanții au adoptat, în unanimitate, punctul de vedere al INM, potrivit căruia, în lipsa unei reglementări speciale în materie, sunt aplicabile dispozițiile art. 139 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, ca fiind dreptul comun în materia recunoașterii hotărârilor judecătorești străine. Potrivit acestui text de lege, instanţa judecă în complet format dintr-un singur judecător, în camera de consiliu, cu citarea părţilor. Prezenţa procurorului este obligatorie. Instanţa hotărăşte prin sentinţă. Sentinţa poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la pronunţare, de procuror sau de persoana interesată. Dosarul va fi înaintat instanţei de apel în termen de 3 zile, iar apelul se judecă în termen de 10 zile.
În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție într-o decizie de speță, în care a statuat că, în conformitate cu dispoziţiile art. 139 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, aplicabile în procedura recunoaşterii sancţiunilor pecuniare în temeiul art. 130 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, sentinţa prin care judecătoria a dispus recunoaşterea hotărârii pronunţate într-un stat membru al Uniunii Europene şi executarea sancţiunii pecuniare aplicate de autorităţile competente din statul membru emitent poate fi atacată pe calea apelului, care se judecă de către curtea de apel, potrivit art. 38 alin. (2) C. proc. pen., iar nu pe calea contestaţiei, de competenţa instanţei ierarhic superioare, dispoziţiile art. 597 C. proc. pen. nefiind incidente. (I.C.C.J., Secţia penală, încheierea nr. 61 din 8 februarie 2019).
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului penal și dreptului procesual penal – București, 16-17 mai 2019.