Material realizat de Ionel Manole, avocat Baroul Bihor
Motto: Do not obey in advance! ”Un om este mai important decât un text de lege.”
Alături de tiparele persuasive de limbaj, anchetatorii (procurori/polițiști) vor apela deseori la psihodrame (scenete), figurație, jocuri de rol pentru a obține declarații care să le susțină acuzarea.
Psihodrama (sceneta) D: ”Dilema prizonierului”
Desigur, polițistul/procurorul este ”prietenul” tău, în special când stai pe scaunul suspectului ori martorului ridicat (împreună cu alții) la 6:30 dimineața, după ce te-ai perpelit 8-9 ore să îți vină rândul să intri la audiere.
Te vei așeza epuizat mental și emoțional pe scaun, apoi vei răspunde automat la întrebări fără să ceri să fii asistat de un avocat pe care îl alegi tu? Fără să ți se comunice în scris calitatea în care ești audiat și toate drepturile care derivă de aici?
Iar dacă eviți sau li se pare că eviți un răspuns frontal și complet la vreo întrebare…”la un semn deschisă-i calea…” și se-apropie cu o mină victorioasă un alt polițist care intră victorios în birou și îți trântește una dintre cele mai vechi stratageme (”dilema prizonierului”) :
”Ești mâncat! Celălalt deja a început să ne spună tot. Mai ai o singură șansă, altfel el pleacă și tu rămâi aici.”
Este adevărat? Ce riști când crezi acest lucru? Cum poți verifica din poziția ta dacă este 100% adevărat? Cum știi că în biroul în care este anchetat ”celălalt” nu se aplică aceeași tehnică persuasivă?
Cum recita Minulescu: ”Ascultă, privește și TACI! (…) Tu pune-ţi lacăt la gură!” Și cheamă-ți avocatul!
Poate acesta este cel mai important lucru pe care îl spun azi: Să ai încredere în strategia de apărare a avocatului tău!
Notă: Termenul dilema prizonierului a fost formulat de Albert Tucker, de la Universitatea Princeton. În mod individual, pare să fie pentru fiecare avantajos să coopereze. Dar cei doi prizonieri (în cazul nostru persoane audiate) ar fi totuși mai avantajați dacă amândoi s-ar decide să tăinuiască faptele. Să nu uităm, nici cei doi prizonieri nu și-au angajat avocat.
CITIȚI de același autor, din seria Tehnici (secrete) de anchetă – Ce să (nu) faci | Ce să faci când îți bate lupul la ușă? | Cum ar fi dacă toți procedează ca tine?
Comments 3