Un orădean de 32 de ani și un bărbat de 63 de ani din localitatea Pria, din județul Sălaj, sunt cercetați pentru evaziune fiscală și înșelăciune, după ce ar fi vândut apă fără certificat de calitate îmbuteliată ilegal în bidoane cu eticheta unei cunoscute mărci din România. Recipientele aduse de orădean ar fi fost umplute cu apă dintr-o instalație amenajată într-un spațiu comercial din Sălaj, după care erau vândute ca și cum ar fi produse ale firmei care deținea marca înregistrată. În acest fel, cei doi bărbați ar fi înregistrat un câștig ilegal de 50.000 de lei, au calculat anchetatorii.
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor au aflat că orădeanul implicat în această afacere era angajat al unei firme din București, care deținea o cunoscută marcă de apă plată. Acesta lua bidoanele goale, care purtau eticheta cu marca deținută de compania la care era angajat, și le aducea în localitatea Pria, unde bărbatul de 63 de ani deținea un spațiu comercial. Acolo, recipientele erau umplute cu apă dintr-o instalație amenajată într-o încăpere, după care erau vândute unor clienți care nu știau că, în realitate, nu cumpărau produsul original.
Mai grav, spun polițiștii, este faptul că apa comercializată de cei doi nu era ”certificată în ceea ce privește calitatea prevăzută în normele societății deținătoare a mărcii, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor și prejudiciind atât cumpărătorii, cât și societatea deținătoare a mărcii”.
Anchetatorii au date că orădeanul nu a declarat la Fisc comercializarea de apă în bidoane etichetate în mod nelegal. Toată afacerea s-a derulat din iunie 2020 până în prezent și a produs un prejudiciu în valoare de 50.000 de lei, susțin polițiștii.
La sfârșitul săptămânii trecute, clădirea în care erau umplute ilegal bidoanele a fost percheziționată de polițiștii SICE Bihor și de la Serviciul Criminalistic, însoțiți de reprezentanți ai DSP Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Bihor.
”În urma percheziției domiciliare, anchetatorii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor 26 de bidoane de apă de 19 litri fiecare, purtând însemnele mărcii deținute de societatea comercială bucureșteană, fără sigilii și 282 de capace din plastic.De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor au ridicat o probă de apă de la furtunul de la care erau alimentate respectivele bidoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Investigațiile continuă, pentru că polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor vor să afle dacă cei doi bărbați au mai făcut și alte victime prin această metodă.