Titlul problemei de drept: Aplicarea în căile de atac a dispoziţiilor art. 144 din Hotărârea nr. 1375/2015 privind aprobarea Regulamentului de ordine interioară a instanţelor judecătorești si ale art. 185 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, respectiv dacă repartizarea căilor de atac exercitate împotriva hotărârilor date de același judecător sindic în dosare de faliment diferite, vizând societăți care fac parte din același grup de societăți se face aleatoriu, ori după repartizarea aleatorie a primei căi de atac cele formulate ulterior în alte dosare se repartizează manual la primul complet învestit (Curtea de Apel Oradea)
- Materia: civil
- Subcategoria: insolvență și preinsolvență
- Acte normative incidente: art. 144 din Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoresti; art. 4 pct. 12, art. 185 alin. (3) din Legea nr. 85/2014
- Cuvinte cheie: repartizare dosare în apel, grup de societăți
Judecătorii Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Oradea au opinii diferite, în sensul că unii apreciază că în calea de atac repartizarea dosarelor având ca obiect procedura insolvenţei unei societăţi care face parte dintr-un grup de societăţi, trebuie să fie aleatorie, întrucât art. 144 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoresti si dispoziţiile art. 185 alin. (3) din Legea nr. 85/2014 se referă la judecata în primă instanţă si nu cuprind derogări exprese de la regula repartizării aleatorii pentru calea de atac, iar alţi judecători apreciază că pentru asigurarea soluţionării unitare se impune ca si căile de atac să fie repartizate aceluiasi complet, la fel ca si în primă instanţă.
Opinia formatorilor INM:
Potrivit art. 144 din Hotărârea nr. 1375/2015: „(1) La data înregistrării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, grefierul registrator verifică dacă există pe rol un dosar de insolvenţă aparţinând unei alte societăţi care face parte din acelasi grup de societăţi, potrivit menţiunii din cerere, respectiv din declaraţia depusă de debitor potrivit art. 67 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 85/2014, cu modificările si completările ulterioare, sau a listei cuprinzând membrii grupului, prevăzută de art. 194 din aceeasi lege. Dacă s-a înregistrat un asemenea dosar, dosarul înregistrat ulterior, ce vizează o persoană juridică din acelasi grup de societăţi, se repartizează manual aceluiasi judecător-sindic.
(2) Dacă există o cerere comună de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva mai multor societăţi aparţinând aceluiasi grup de societăţi, pentru fiecare membru al grupului se formează un dosar separat. Primul dosar înregistrat se repartizează aleatoriu în sistem informatic, iar celelalte se repartizează manual aceluiasi judecător-sindic.
(3) Dacă la cererea comună de deschidere a procedurii insolvenţei subscrie unul sau mai mulţi membri ai aceluiasi grup de societăţi, desi nu se află la momentul respectiv în stare de insolvenţă sau de insolvenţă iminentă, dar formulează cererea pentru a evita deschiderea ulterioară a unei proceduri separate, pentru fiecare dintre membrii care subscriu se constituie un dosar distinct, acestea fiind repartizate manual aceluiasi judecător-sindic, desemnat aleatoriu în primul dosar”.
De asemenea, conform art. 185 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, „prin derogare de la prevederile art. 53 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările si completările ulterioare, toate dosarele formate potrivit prevederilor alin. (2) vor fi repartizate judecătorului-sindic desemnat conform sistemului de repartizare aleatorie în primul dosar înregistrat în sistemul informatizat al instanţelor”.
Este adevărat că, în cazul grupului de societăţi, reglementarea legală este deficitară, întrucât nu face referire expresă la situaţia din calea de atac a apelului, însă considerăm că interpretarea ar trebui să fie aceea că, pentru asigurarea soluţionării unitare si pentru identitate de raţiune, se impune ca si căile de atac să fie repartizate aceluiasi complet, la fel ca si în primă instanţă.
Această soluție respectă și principiul înscris în art. 4 pct. 12 – coordonarea procedurilor – și în faza apelului – în scopul abordării integrate. În fond, insolvența unor societăți membre ale aceluiași grup este o procedură unitară.
Se impune sesizarea CSM pentru completarea ROI.
Opinii exprimate de participanții la întâlnire:
Cu o largă majoritate (13 din cele 14 curți de apel reprezentate la întâlnire), participanții au agreat soluția potrivit căreia, pentru respectarea principiului înscris în art. 4 pct. 12 din Legea nr. 85/2014, se impune ca și în faza apelului, repartizarea dosarelor privind societăți membre ale aceluiași grup economic să se facă aceluiași complet, similar procedurii de repartizare pentru soluționarea în primă instanță.
În cadrul dezbaterilor s-a ridicat și problema constituirii completului care soluționează calea de atac a recursului împotriva încheierii prin care au fost soluționate în primă instanță incidente procedurale în dosarul de insolvență (renunțare la judecată, suspendare), în practică fiind înregistrate soluții în sensul repartizării la completul învestit cu soluționarea căii de atac a apelului în dosarul de insolvență, reîntregit fie cu judecătorul de permanență din ziua declarării căii de atac, fie cu judecătorul de permanență din ziua de ședință.
În unanimitate, participanții au decis că se impune sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii în vederea completării Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, după cum urmează:
1. Reglementarea expresă a modalității de repartizare a dosarelor în apel în cazul grupurilor de societăți, similar procedurii de repartizare pentru soluționarea în primă instanță, având în vedere principiul prevăzut de art. 4 pct. 12 din Legea nr. 85/2014.
2. Reglementarea expresă a modalității de repartizare a dosarelor pentru soluționarea recursului formulat împotriva soluției pronunțate cu privire la incidentele procedurale ivite în dosarul de insolvență (renunțare la judecată, suspendare), în sensul repartizării manuale la completul desemnat pentru soluționarea căii de atac a apelului în dosarul de insolvență, complet care, în vederea soluționării recursului, se va întregi cu judecătorul din planificarea de permanență din ziua declarării căii de atac.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia Întâlnirii președinților secțiilor specializate (foste comerciale) ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată dezbaterii problemelor de practică neunitară în materia litigiilor cu profesioniști și insolvenței – București, 21 iunie 2018.