Buletinul electronic va fi implementat în toată țara până în ultimul trimestru al anului 2024, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș. Documentul electronic ține loc şi de card de sănătate, dar și de pașaport electronic. Primele cărți de identitate electronice din România au fost eliberate, anul trecut, locuitorilor din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect-pilot.
Prezent la o conferință CursDeGuvernare, Marcel Boloş a declarat că implementarea noilor buletine electronice este un proiect care va fi realizat împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.
“Avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare. Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice, să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Cum vor arăta noile cărți de identitate
Buletinul electronic îl va înlocui treptat pe cel vechi. Autoritățile își propun ca până la sfârșitul anului viitor toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste documente.
Noile cărți de identitate vor fi mai mici, având același format ca și permisul de conducere ori cardul bancar. Vor fi dotate cu un suport de stocare electronic pe care se vor regăsi informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată. Realizarea noului documentva dura, în medie, 10 zile și va avea o valabilitate de 10 ani.
Costului cărții de identitate cu cip va fi de 70 de lei.