Candidații la obținerea unui permis de conducere sau cei care au carnet auto suspendat vor trebui să urmeze cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege depus inițiat de senatorul USR PLUS Cosmin Poteraș.
Potrivit expunerii de motive la inițiativa legislativă, cursul de conducere defensivă și cel practic de prim ajutor în cazul accidentelor vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:
(i) obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
(ii) beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;
(iii) dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta a contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(iv) obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.
La momentul actual. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitori). La polul opus. Suedia este ţara cu cel mai mic indice al mortalităţii (18 victime la 1 milion de locuitori).
Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice mai propune, de asemenea, ca neplata amenzii într-un termen de 180 de zile să determine incidenţa suspendării exercitării dreptului de a conduce până la prezentarea dovezii achitării integrale şi efective a amenzii dispuse.
Conform Buletinului Siguranţei Rutiere 2020, la nivel naţional, au fost aplicate 1.666.413 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice: