Curtea Constituțională a României (CCR) a fost sesizată de Judecătoria Tecuci cu excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 220 alin. 3 lit. a din Codul penal, referitoare la actul sexual cu un minor. Excepția a fost ridicată de un inculpat, într-o cauză aflată în rejudecare, iar dosarul a fost constituit la CCR pe 11 martie.
Astfel, excepția de neconstituționalitate privește art. 220 alin. 3 lit. a din Codul penal, prin raportare la articolul 26 din Constituția României – referitor la viața intimă, familială și privată.
Art. 220 alin. 3 lit. a Cod Penal – ”Fapta prevăzută la alin. (1) (raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală – n.n.), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 16 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 9 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă minorul este membru de familie al majorului.”
Articolul 26 alin. 2 din Constituția României – ”Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.”
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, citat într-un articol de pe site-ul juridice.ro, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.
Procesul în care inculpatul a ridicat excepția de neconstituționalitate se află în faza de rejudecare la Judecătoria Tecuci. Inițial, în dosarul ajuns pe rolul instanței în 2018, s-a dispus achitarea inculpatului pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Ulterior, Curtea de Apel Galați a admis apelul Parchetului și a dispus rejudecarea cauzei.