Un om de afaceri din Oradea, care are și cetățenie austriacă, a scăpat de un dosar penal în care era acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 6,5 milioane de lei, după ce Curtea de Apel Cluj a constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale. În primă instanță, la sfârșitul lui 2021, Gheorghe Marius Dronca a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Instanța a ținut cont atunci de o condamnare mai veche, pentru o evaziune de 16 milioane de lei, în urma căreia Dronca a fost dat în urmărire internațională și a fost prins, în februarie 2021, la Oradea.
În prezentul dosar de la Curtea de Apel Cluj s-a dispus încetarea procesului penal, pentru același motiv de prescriere a răspunderii penale, și în cazul unui alt inculpat, Gabriel Cosmin Chichea, acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
Curtea de Apel Cluj a menținut, în schimb, dispozițiile din sentința instanței de fond referitoare la latura civilă. Astfel, Dronca și Chichea au fost obligați, în solidar, să plătească Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj suma de 6.467.836,20 lei cu titlu de despăgubiri civile (impozit pe profit și TVA), cu accesoriile legale calculate până la data plății efective.
Extras din minuta Curții de Apel Cluj:
Admite apelurile declarate de către inculpaţii D.G.M. (Dronca Gheorghe Marius – n.n.) şi C.G.C. (Chichea Gabriel Cosmin), împotriva sentinţei penale nr. (…) pronunţată la data de 10.12.2021 de către Tribunalul Cluj, pe care o desfiinţează, în parte, cu privire la soluţionarea laturii penale a cauzei, şi cu privire la cheltuielile judiciare avansate de stat în primă instanţă, puse în sarcina inculpaţilor, şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite.
În baza art. 396 alin. 6 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul D.G.M., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (5 acte materiale), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.
În baza art. 396 alin. 6 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul C.G.C.pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (5 acte materiale), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.
În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală:
- reduce cuantumul cheltuielilor judiciare avansate de stat în primă instanţă, puse în sarcina inculpatului D.G.M.la 1000 lei.
- reduce cuantumul cheltuielilor judiciare avansate de stat în primă instanţă, puse în sarcina inculpatului C.G.C. la 750 lei.
Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată.
Obligă apelantul Statul Român prin Administraţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj la plata sumei de 200 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat în apel, restul rămânând în sarcina statului. Definitivă.
Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, părţii civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 14 septembrie 2022
Potrivit sentinței din decembrie 2021 a Tribunalului Cluj, Gheorghe Marius Dronca, în calitate de administrator al unei firme din Oradea, cu ajutorul celuilalt inculpat, Gabriel Chichea, și el administrator al unei societăți comerciale din Dolj, ar fi comis faptele de care este acuzat în perioada lunilor octombrie 2010 – februarie 2011.
”În mod repetat, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a săvârșit 5 acțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul infracțiunii de evaziune fiscală, dispunând înregistrarea în evidențele contabile ale societății a unor cheltuieli în sumă totală de 20.050.292,26 lei care nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a avut ca rezultat sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat în sumă totală de 6.467.836,20 lei (reprezentând 2.587.134,48 lei impozit pe profit și 3.880.701,72 lei TVA)”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.
Dosarul în care cei doi au fost cercetați de procurorii anticorupție a fost disjuns dintr-o cauză mai amplă care viza circuitele evazioniste concepute de reprezentanții unor firme care activau în domeniul afacerilor cu cereale, scopul fiind eludarea plătii TVA și a impozitului pe profit, prin înregistrarea unor operațiuni de achiziție nereale.
Pe fond, Gheorghe Marius Dronca a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, iar complicele său – la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În prezent, inculpatul se află în Penitenciarul Satu Mare.
Condamnat de mai multe ori și dat în urmărire internațională
În cazul lui Dronca, Tribunalul Cluj a ținut cont de faptul că acesta fusese condamnat anterior la 5 ani și 7 luni de detenție într-un alt dosar de evaziune. Așa cum BihorJust a mai scris, omul de afaceri orădean cu cetățenie austriacă a fost cercetat într-un dosar al DNA Alba Iulia, în care era acuzat că, alături de soția sa, în perioada 2008 – 2010, ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 16 milioane de lei prin neplata impozitului pe profit și a TVA.
”Au înregistrat în contabilitatea acestor firme mai multe cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii fictive de mărfuri şi prestări servicii de la firme „fantomă” sau de la societăţile comerciale pe care le reprezentau”, arătau anchetatorii DNA.
În 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a achitat-o pe soția lui Dronca, pe motiv că nu există probe că a comis infracțiunea de care a fost acuzată. În schimb, Gheorghe Marius Dronca a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Ulterior, în 2021, pedeapsa a fost majorată la 5 ani și 7 luni de închisoare, ținându-se cont că inculpatul mai avea o condamnare pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și constituire a unui grup infracţional organizat.
Pentru că nu a fost de găsit după ce, în iulie 2021, condamnarea a devenit definitivă, Dronca a fost dat în urmărire națională și internațională. A fost prins, în Oradea, în seara de 20 februarie 2021, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri.
În prezent, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia se află o contestație în anulare formulată de Gheorghe Dronca împotriva hotărârii de condamnare din 2018. Termenul de judecată este programat pe 8 noiembrie.
CITIȚI și Cetățean austriac, condamnat la închisoare pentru o EVAZIUNE de 16 milioane de lei, prins în Oradea