Curtea de Apel Oradea a formulat o sesizare către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile referitoare la acordarea majorării cu 5%, reglementată de OUG 57/2015, la stabilirea drepturilor finale de pensie. Chestiunea de drept supusă dezlegării ÎCCJ este cuprinsă într-un dosar care are ca obiect contestarea unei decizii de pensionare.
Sesizarea prealabilă a fost înregistrată vineri la Înalta Curte, iar conținutul său este următorul:
”Dacă prin raportare la dispoziţiile art. 60 alin. (3) din Legea nr. 223/2015, în forma aflată în vigoare la data de 30 iunie 2017, după actualizarea drepturilor de pensie, conform dispoziţiilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, în forma aflată în vigoare la data de 30 iunie 2017, realizată în baza dispoziţiilor Legii nr. 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016, la stabilirea drepturilor finale de pensie trebuie acordată şi suma aferentă majorării în cuantum de 5%, reglementată de dispoziţiile art. 14 alin. (2) din OUG nr. 57/2015.”
În cererea de chemare în judecată înregistrată în februarie 2019, un contestator a cerut anularea unor hotărâri ale Casei de Pensii și comisiei de soluționare a contestațiilor și recalcularea pensiei, respectiv plata retroactivă a venitului corect calculat. S-a precizat că, în urma unor modificări ale Legii 223/2015, ultima decizie de pensie, contestată în cauză, instituia o sumăp mai mica decât în anul precedent.
”(Contestatarul – n.n.) Arată că, deși pensia ”în plată” a rămas tot la nivelul de anul trecut (pentru că legea prevede că, în urma ”indexărilor”, pensia nu poate fi mai mică), acesta este prejudiciat, deoarece ar fi trebuit să aibă o pensie mai mare decât anul trecut”, se arată în documentele instanței orădene.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: