Un orădean de 47 de ani a fost condamnat, in aceasta vara, de Tribunalul Bihor la 7 ani de închisoare cu executare și obligat să-i plătească 10.000 de euro daune morale fostei sale concubine pe care a strâns-o de gât și a atacat-o cu un cuțit tip baionetă.El a avut posibilitatea de a ataca hotărârea de condamnare la Curtea de Apel Oradea, ceea ce a și făcut. Bărbatul si femeia aveau o relație de 25 de ani. Femeia îl anunțase cu ceva vreme în urmă că își va lua mama și fiica și se vor muta din casă dacă bărbatul nu va renunța la băutură și nu își va căuta de lucru. Acesta nu mai avea un job de 2 ani. Când a auzit ca vrea să-l părăsească, a scos un cuțit tip baioneta de sub perna și a încercat să o lovească pe femeie cu cuţitul în zona pieptului, spunându-i «bag cuţitul în inimă». Numai faptul ca femeia s-a aparat energic a făcut ca ea sa nu fie omorâtă, a ridicat picioarele şi mâna stângă pentru a se apăra, însă a fost lovită de bărbat cu acel cuţit în mâna stângă,
Rechizitoriul arata ca pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, inculpatul a strâns-o de gât cu mâna pe concubina sa, şi i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu un cuţit, fiind vizată zona toracică, victima reuşind să pareze şi să se apere de lovituri, ocazie cu care i-au fost provocate mai multe leziuni care au necesitat pentru vindecare 9 (nouă) zile îngrijiri medicale. Tribunalul Bihor a arătat că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită cu vinovăţie, sub forma intenţiei indirecte de către inculpat şi a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa de 7 ani închisoare. Aceasta chiar dacă în timpul audierilor inculpatul a arătat că nu a avut intenţia de a-i suprima viaţa concubinei sale şi nici de a-i produce leziuni, ci a luat cuţitul în mână doar pentru a o speria, iar leziunile s-au produs în timpul în care persoana vătămată a vrut să îl deposedeze de cuţit pe inculpat.
El fusese trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie în forma tentativei la omor, prevăzută de art. 32 alin. 1, raportat la art. 199 alin. 1, cu referire la art. 188 alin. 1 si a recunoscut fapta în materialitatea ei, dar nu şi intenţia cu care a acţiona.Conform rejust.ro, Curtea concluzionează că inculpatul a acţionat cu intenţia de a ucide şi prin urmare este corectă încadrarea reţinută de prima instanţă. Astfel, inculpatul a folosit un instrument apt să producă decesul (cuţit cu o lungime totală de 35 cm), loviturile aplicate au vizat o zonă vitală – toracele, plăgile situate la nivelul mâinilor fiind leziuni de autoapărare. Curtea mai are în vedere faptul că agresiunea a continuat şi după ce una dintre fiicele lor a reuşit să-l deposedeze pe inculpat de cuţit, inculpatul folosindu-şi mâinile pentru a aplica lovituri persoanei vătămate şi pentru a încerca să o strângă de gât. Curtea apreciază că se impune reducerea pedepsei aplicate inculpatului având în vedere numărul relativ mic de zile de îngrijiri medicale, producerea unor plăgi multiple, dar superficiale, fără a atinge vreun organ vital şi circumstanţele personale ale inculpatului, care nu are antecedente penale, a avut o poziţie relativ sinceră şi este o persoană de vârstă adultă cu un nivel de educație scăzut. Astfel, Curtea apreciază că o pedeapsă în cuantum de 5 ani închisoare este aptă să constituie o sancţiune suficientă faţă de acuzaţia formulată, aptă să asigure scopul educativ şi represiv al pedepsei.
Tip solutie: Reducerea pedepsei
Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul SANYO-NAGY GABOR împotriva Sentinţei penale nr. 126/P/18.07.2024 pronunţate de Tribunalul Bihor. Desfiinţează în parte hotărârea atacată şi rejudecând cauza: Reduce pedeapsa aplicată inculpatului SANYO-NAGY GABOR pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie în forma tentativei la omor, prevăzută de art. 199 alin. 1, raportat la art. 32 alin. 1, cu referire la art. 188 alin. 1 Cod penal, de la 7 ani închisoare la 5 ani închisoare. În baza art. 424 alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 72 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 de ore ?i a arestului preventiv, începând cu data de 22.09.2023, la zi. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului inculpatului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată azi, 07 octombrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 545/2024 07.10.2024
Instanţa de fond a respins cererea inculpatului de schimbare a încadrării juridice, formulată la data de 21.02.2024 de către inculpat prin apărătorul ales, prin care a solicitat schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de violenţă în familie în forma tentativei de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1, raportat la art. 199 alin. 1, cu referire la art. 188 alin. l Cod penal, în infracțiunea de loviri sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal, în analiza acestei solicitări reţinând că, prin fapta comisă inculpatul a acceptat uciderea persoanei vătămate, probele administrate justificând calificarea faptei ca fiind o tentativă de omor din perspectiva unei intenții indirecte ca formă de vinovăție. Astfel, s-a reţinut că din raportul de expertiză medico-legală nr. 3324/IIia/243 din 22.09.2023 emis de S.J.M.L Bihor a rezultat că pe corpul persoanei vătămate au fost identificate echimoze, excoriaţii, plăgi în următoarele zone: maseteri, cervical, subclavicular, cot drept, mâna dreaptă şi stângă, braţ şi antebraţ stâng, costal şi pectoral.
eobiectul contondent folosit de inculpat, conform probelor testimoniale şi declaraţiei inculpatului, a fost un cuţit tip baionetă cu lungimea lamei de aproximativ 22 centimetri lungime, respectiv un instrument apt de a produce moarte. Instanţa de fond a apreciat că acţiunea repetată, voluntară a inculpatului de a lovi cu un cuţit tip baionetă cu lungimea lamei de aproximativ 22 centimetri lungime persoana vătămată, în direcţiei zonei pieptului şi a inimii, acţiune nefinalizată prin producerea morţii sau a unor vătămări grave persoanei vătămate ca urmare a reacţiilor acesteia de apărare şi a intervenţiei unor terţe persoane, care au dezarmat şi incapacitat temporar inculpatul din agresiunea desfăşurată asupra persoanei vătămate, ilustrează neechivoc intenţia acestuia de a agresa sever persoana vătămată, acceptând inclusiv producerea morţii acesteia, câta vreme agresiunea viza zone vitale şi era exercitată prin utilizarea unui cuţit neîndoielnic apt a produce moartea.