Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de Apel București pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile în ceea ce privește interpretarea dispozițiilor art. 1 alin. 1 și art. 3 din HG 1086/2004 privind stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului roman. Mai precis, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă trebuie să stabilească dacă drepturile băneşti reglementate de aceste prevederi (diurna în valută şi suma pentru facilitarea legăturii cu familia şi recreere) trebuie acordate de Statul Român necondiţionat de plata aceloraşi drepturi de către organizaţiile internaţionale sub egida cărora se desfăşoară misiunea, chiar şi sub o altă denumire şi într-un alt cuantum, dar în acelaşi scop.
Cererea de sesizare a ÎCCJ a fost admisă de Curtea de Apel București în luna decembrie 2020, în cadrul judecării recursului într-un dosar care are ca obiect litigii privind funcționarii publici. Sesizarea prealabilă a fost înregistrată la Curtea Supremă pe 9 martie 2021.
În cadrul procesului aflat pe rolul Curții de Apel București, reclamantul solicită acordarea diurnei în valută şi a sumei pentru facilitarea legăturii cu familia şi recreere pentru participarea sa la o misiune internațională, în Georgia, sub egida Uniunii Europene. În schimb, pârâta a arătat că prevederile hotărârii de Guvern 1086/2004 nu sunt aplicabile polițiștilor, cel puțin până în 2015, și că documentul în discuție ar fi fost emis pentru a crea cadrul legal necesar pentru compensarea cheltuielilor efectuate de personalul participant la misiunile internaționale, doar în acele situații în care misiunea internațională nu ar suporta aceste cheltuieli.
DOCUMENT – Încheierile Curții de Apel București prin care a fost admisă cererea de sesizare prealabilă a ÎCCJ: