Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost vineri, 25 august 2023, pentru aproape două ore, oaspete al Universității din Oradea. Reprezentantul guvernului și-a început vizita în campus la „Casa Muzicii”, noul și modernul sediu al departamentului de profil din cadrul Facultății de Arte.
Aici, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan i-a provocat pe constructori, spunând că și-ar dori ca festivitatea de deschidere a anului universitar 2024-2025 să aibă loc în primitoarea sală de spectacole aflată încă în șantier. „Cred că, cu puțin ajutor din partea Ministerului Educației, e posibil”, a adăugat șeful administrației județului Bihor.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, i-a prezentat Ligiei Deca șantierul viitorului Centru de Transfer Tehnologic. „Ne dorim să facem din acest spațiu locul de întâlnire al cercetării cu producția”, a afirmat rectorul.
În scurtul ei popas la Biblioteca Universității din Oradea, Ligia Deca a avut ocazia de a scrie câteva rânduri în Cartea de Onoare a instituției. „Este o onoare și o încântare să vizitez astăzi Campusul Universității din Oradea, unde tradiția și prestigiul academic se îmbină organic cu progresul, excelența și modernul în tehnologie. Mulțumesc comunității academice și conducerii Universității pentru energia, performanța și pasiunea pentru educație, cercetare și implicarea în comunitate pe care le dovedesc în fiecare zi. Cu deosebită considerație, Ligia Deca – Ministrul Educației”. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău i-a prezentat ministrului Ligia Deca și lucrările care se fac pentru reabilitarea clădirii, grav avariată în timpul furtunii ce s-a abătut asupra orașului la începutul lunii august.
Ministrul Educației a aflat, de la prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, despre planurile conducerii administrative a universității de a readuce la forma inițială toate cele nouă clădiri ce compun ansamblul art nouveau, clasificat ca monument de arhitectură.
Trecând prin corpul de clădire care găzduiește și Aula Magna a Universității din Oradea, rectorul instituției academice i-a vorbit Ministrului despre soluțiile moderne aplicate aici, pentru ca acest imobil să devină independent din punct de vedere energetic.
„Folosim apa geotermală pentru încălzire, iar vara prin același sistem pompăm apă rece, pentru a reduce cu patru-cinci grade temperatura spațiilor interioare. Tot sistemul de climatizare este unul inovator, instalațiile de încălzire, respectiv răcire, fiind montate în pardoseală și tavan. Deja clădirea are un randament energetic extraordinar. Dacă reușim să punem și panourile fotovoltaice pe care ni le dorim, clădirea va deveni independentă energetic”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. „Îmi place aici, simți că poți să respiri”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-una din sălile de curs ale Facultății de Științe Economice, climatizată prin intermediul tehnologiilor moderne și prietenoase cu mediul aplicate la Universitatea din Oradea.
La scurta întâlnire de lucru, care a avut loc în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, au participat prorectorii și o parte din decanii instituției academice. Rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, i-a vorbit ministrului Ligia Deca despre investițiile de care, spune domnia sa, universitatea are acum cea mai mare nevoie: construcția a trei noi cămine studențești, în total aproape o mie de locuri de cazare, și reabilitarea clădirii în care își are sediul Facultatea de Medicină și Farmacie. „Ne dorim ca absolvenții de liceu din Oradea să nu părăsească orașul, ci să rămână aici pentru a-și continua studiile”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, adăugând că instituția pe care o conduce mizează pe: digitalizare, sustenabilitate și internaționalizare. În context, rectorul a reamintit că Universitatea din Oradea este unul din membrii consorțiului academic european EU GREEN.
„Vă felicit pentru proiectele de modernizare și reabilitare pe care le derulați. Toată lumea poate să vadă ce manager extraordinar sunteți, prin rezultatele activității dumneavoastră”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.
Decanii facultăților orădene au profitat de prezența ministrului pentru a deschide un dialog legat de aplicarea prevederilor noii legi a educației. „Scopul nostru este să vă ajutăm, nicidecum să vă încurcăm”, a afirmat Ligia Deca. „Ne dorim o tranziție ordonată. Nu vrem să supunem sistemul de învățământ unor șocuri, a mai declarat ministrul Educației.
Întrebată fiind, de prorectorul prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea, despre deblocarea organizării concursurilor pentru posturile didactice din învățământul superior, Ligia Deca a explicat că ministerul pe care îl conduce a reușit să scoată universitățile de sub rigorile reformei bugetare. „Nu cred că postul de profesor universitar poate fi asimilat celui de funcționar în alte instituții publice”, a precizat ministrul.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a rugat-o pe reprezentanta guvernului să sprijine Universitatea din Oradea pentru ca aceasta să beneficieze de mai multe granturi doctorale. „E păcat că, în vreme ce la alte universități se pierd locuri, din pricina abandonului, la Universitatea din Oradea să nu avem doctoranzi pe măsura numărului și valorii coordonatorilor noștri abilitați”, a subliniat rectorul.
Vizita ministrului Ligia Deca s-a încheiat pe șantierele viitoarelor cămine studențești.