Tradiţiile bihorene ale preparării porcului vor fi (re)prezentate la cel mai important eveniment al anului 2021 în Industria cărnii din România. Asociaţia Culturală D’ART Oradea – organizatorul Festivalului-concurs şi deţinătorul mărcii înregistrate D’ale porcului – a fost invitată să realizeze o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la CARNEXPO Grill 2021. Evenimentul se va desfășura pe 10-11 iunie, la Theodora Golf Club Alba Iulia.
”Organizatorii CARNEXPO Grill ne-au invitat, iată, să realizăm o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la cel mai mare eveniment al Industriei Cărnii din România! Suntem onoraţi de invitaţie şi vom reprezenta cu cinste judeţul Bihor şi tradiţiile sale gastronomice la acest eveniment”, a declarat Nicolae Pop, directorul Festivalului D’ale Porcului.
Echipa care se va deplasa la CARNEXPO Grill 2021 este formată din câştigătorii Ediţiei a VII-a (2021) a Festivalului-concurs D’ale porcului, respectiv componenții echipei din comuna Oșorhei. Celor 5 membri ai echipei li se adaugă preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.) – Filiala Judeţeană Bihor, Ioan Șora şi alţi 3 membri ai echipei de organizare a Festivalului.
Demonstraţia va cuprinde pârjolire tradiţională (cu paie de secară şi suflantă manuală, pe cărbuni) şi degustare şoric şi preparare tradiţională cu degustare de cârnaţi, caltaboşi şi sângerete, toroş şi tocăniţă de picioare cu găluşte, jumări și… pălincă.
”Suntem onoraţi să prezentăm ţării întregi tradiţia foarte veche a comunei noastre în prepararea porcului şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia a VIII-a a Festivalului-concurs”, a spus Ioan Gligor, primarul comunei şi căpitanul echipei din Oșorhei.
Potrivit reprezentanților Asociației D’ART Oradea, la CARNEXPO Grill 2021 vor participa reprezentanţi ai celor mai mari companii – producători şi procesatori de carne din România şi din străinătate, buyeri de top din sectorul de retail, importatori şi exportatori reprezentativi din domeniu, reprezentanţi de vârf din Ambasade, dar şi chefi care reprezintă sectorul HoReCa.
”Ediţia CARNEXPO Grill de anul acesta trece la un nivel superior de dezvoltare, în care îmbinăm tradiţionalul cu modernul şi oferim specialiştilor din sectoarele agroalimentar, HoReCa şi retail soluţii complete gastronomice realizate de cei mai buni bucătari din România cu produse de top selecţionate de pe piaţa autohtonă”, a declarat Eugen Capră, General Manager CARNEXPO Grill.
Pentru editia din 2021, CARNEXPO Grill şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România au semnat un important acord de parteneriat strategic pentru promovarea produselor şi gastronomiei româneşti, cât şi pentru sprijinirea sectorului HoReCa spre tranziţia acestuia către normalitate. Alţi parteneri importanţi care se alătură evenimentului sunt Asociaţia Bucătarilor Italieni, Institutul Culinar Disciples Escoffier, Asociaţia Prelucrătorilor de Carne din Republica Moldova, dar şi organizatorii Festivalului-concurs D’ALE PORCULUI.
Participarea echipei D’ale Porcului la acest eveniment nu ar fi posibilă fără sprijinul câtorva parteneri şi sponsori: ManagEvent, Primăria Oșorhei, Primăria Pomezeu, A.Co.R. Bihor, Phenalex, Star Stone, TEC, OK Clean, Panebo, Pită Lugaș, Bers Nova, Trămuța.