Aceste micro-păduri urbane împânzesc orașele mileniului III în Europa, sunt adevărate puncte de atracție, dar nu numai. Sunt petice de pădure, alternative la plantele ornamentale, care îmbunătățesc sănătatea, răcoresc orașele, îndepărtează poluanții, sunt tampon în fața unor dezastre precum furtunile puternice si pot absorbi cantități însemnate de carbon. Deși sunt disponibili 30 milioane de euro în acest scop, care pot fi accesați până la 30 aprilie, Oradea nu are nici un astfel de proiect până acum. În 2022, în Cluj-Napoca, proiectul care s-a bucurat de cel mai mare interes în rândul celor propus în cadrul bugetării participative a fost tocmai o micro-pădure urbană.
Înainte de debutul campaniei electorale USR Oradea a prezentat orădenilor, într-o conferință de presă, viziunea lor pentru Oradea, o serie de proiecte cărora vor să le dea forța de pact. Aceasta în sensul că în momentul în care vor putea susâine aceste proiecte din Consiliul local Oradea acestea sunt angajamente, contracte între aleșii USR Oradea și orădeni. <Obiectivul filialei USR Oradea este de a intra în Consiliul Local Oradea și acolo de a reprezenta orădenii cu precădere în domeniile unde administrația locală a acordat mai puțina atenție decât infrastructurii>, spune președintele USR Oradea, Dan Palaghianu, care și-a asumat deja rolul de candidat la Primăria Oradea.
Seria proiectelor pe care USR Oradea le vrea materializate pentru orădeni începe cu Pactul verde, acesta fiind gândit sub forma unui contract între USR și orădeni.
<Oradea este terenul de luptă între urbanizare, infrastructura modernă și necesitatea de a menține și extinde spațiile verzi.USR nu contestă funcționalitatea unor pasaje sau spații publice proaspăt inaugurate sau reabilitate. Vrem doar ca Primăria Oradea să-și respecte proiectele, să protejeze spațiile verzi și să le extindă. Toate acestea pentru sănătatea , fizică și emoțională a locuitorilor, șipentru prevenirea riscurilor de fenomene meteo extreme>, explică Dan Palaghianu demersul USR Oradea. deja, formațiunea a reușită să obșină sprijinul orădenilor în demersuri punctuale pentru Oradea Verde.
30 de milioane de euro pentru crearea de micro și mini-păduri urbane prin PNRR
<La finalul anului trecut am dus o campanie de informare si am reușit să salvăm de la distrugere micro-pădurea din Cartierul Nufărului 1 pentru că locuitorii din cartier s-au mobilizat. În final, acolo, Primaria a înteles nevoile cetatenilor si a modificat proiectul>, spune liderul USR Oradea. USR Oradea va pune presiune publică pe administrația locală să-și respecte propriile proiecte. Sunt deja celebre randările cu parcuri reabilitate, care arată frumos pe hârtie, dar care la final sunt departe de ceea ce arătau imaginile inițiale, iar spațiile verzi prevăzute în proiecte nu sunt conforme realitatea.
<În PNRR, proiectul de tara intocmit de USR, exista o sectiune pentru crearea de micro si mini-paduri urbane. Prima sesiune de depunere de proiecte este inca deschisa pana la data de 30 aprilie 2024, fiind alocate in aceasta transa 30 milioane de euro, cate 9,5 euro pentru fiecare metru patrat. M-as bucura ca Primaria Oradea sa fie la fel de competitiva in atragerea de fonduri pentru proiecte verzi cum este in cele de infrastructura. Din pacate nu am vazut apetit pentru astfel de proiecte. Exista un proiect al primariei pentru o padure urbana, pe malul Crisului, dupa podul CFR, insa dupa cum am spus, este la stadiul de randare si este altceva decat ar avea nevoie orasele mileniului III>, spune Dan Palaghianu
Micropădurile
Popularitatea micropădurilor este în creștere în toate orașele de pe glob, acolo unde spațiul și spațiile verzi sunt puține. Deoarece aceste păduri sunt atât de mici, amenajarea lor este mult mai facilă. Pregătirea solului urban necesita c\teva lucrari mai speciale.
Micropădurile sunt petice mici și dense de plante forestiere originare din zona climatica in care se afla localitatea, cu suprafete de la 100/200 mp pana la cateva mii de metri patrati. .O micropădure este o pădure mică și densă, cu o biodiversitate ridicată. Tehnica este o formă de împădurire, adică plantarea unei păduri într-un loc în care aceasta nu a existat înainte.După ce solul este adus la o stare de sănătate corespunzătoare, sunt plantate straturi de plante forestiere native, cu o densitate de 20-30 de ori mai mare decât într-o pădure obișnuită. Micropădurile sunt plantate dens și reprezintă un punct de atracție. În zonele urbane, peticele de pădure îmbunătățesc sănătatea, răcoresc orașele mai eficient decât plantele ornamentale și îndepărtează poluanții. Pădurile urbane mai îndeplinesc și alte roluri, cum ar fi acela de tampon în fața unor dezastre precum furtunile puternice si pot absorbi cantități însemnate de carbon.
Amenajarea de zone de recreere cu bănci, spații amenajate pentru picnicuri, spații pentru lectură (alte intervenții urbanistice) pentru a încuraja oamenii să petreacă
timp în aer liber.
- Piațetă publică în parcul din fața Grădinii Zoo
- Piațetă publică str. General Magheru în zona Profi City
Ce a făcut USR pentru protejarea spațiilor verzi?
USR a depus o lege pentru înființarea unui DNA al pădurilor. Cei care se
îmbăgățesc din afaceri cu lemn au făcut lobby la majoritatea PSD&PNL pentru
RESPINGEREA propunerii noastre.
USR a introdus în PNRR un miliard de euro pentru păduri: 800 de milioane de
euro pentru cel mai mare program de împăduriri din istoria României:
55.000 de hectare de pădure nouă și 200 de milioane de euro pentru
digitalizarea sistemelor de supraveghere și control pentru a combate furtul
de lemn.
Semnează