Infectiile nosocomiale apar cel mai adesea la pacientii care au un timp de expunere sau de internare prelungit astfel ca principalele sectii unde pot sa apara aceste infectii sunt sectiile chirurgicale sau saloanele în care pacientii sunt transferați după ce au suferit o interventie chirurgicala.Recent, consilierul viceprimarului Oradiei, fostul city manager al Oradiei, Dacian Palladi atrăgea atenția că spitalele orădene colcăie de infecții de acest fel. Recent, familia unui deputat român cere despăgubiri de un milion de euro unui spital fiindcă omul ar fi murit de pe urma unei astfel de infecții și nu de COVID 19. O instanță din România obligă un spital să plătească o despăgubire record unui pacient infectat .
O instanță din Neamț a admis că bărbatul s-a infectat în spital cu stafilococ auriu i a obligat unitatea medicală să-i plătească daune.Se internase după un accident ușor. . Inițial, judecătorii au stabilit daune de 200.000 euro. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bacău şi pretenţiile au fost scăzute la 150.000 de euro. Conducerea spitalului nu a mai avut ce face și a plătit dauna – 150.000 euro pentru pacientul infectat cu stafilococ auriu. Medicul orădean Flavia Groan consideră că medicii trebuie să acționeze urgent și nu să aștepte de la manageri să dea semnalul.
<Nu, nu cred in nosocomiale. Exista protocol. Știu, e greu sa l cauți in fișete sa dai de el. Dar trebuie. E simplu, clar și practic. Eu săream ca muscata de șarpe dacă apărea o febra ciudata. Și mai făceam ceva. Nu lăsam la voia întâmplării autocontrolul. Nu, eu eram la manșa.
Și din acest motiv eu nu am dat vina pe manager, ministru, Papa Pius și pe bunicul din cer. Adevarul este mult mai aproape>, scrie medicul pe pagina Pneumomed.