Problema de drept: S-a pus problema, în practica judiciară, dacă dispoziția judecătorului de cameră preliminară de luare a măsurii de siguranță a internării medicale ca urmare a adoptării de procuror a unei soluții de clasare este executorie de la pronunțare sau de la rămânerea definitivă și dacă împotriva încheierii prin care s-a dispus o astfel de măsură se poate declara contestație în termenul de 3 zile prevăzut de art. 246 alin. (13) C.p.p. sau în termenul de 5 zile prevăzut de art. 248 alin. (8) C.p.p. (CA Oradea)
- Materia: penal
- Subcategoria: cauze soluționate de judecătorii de cameră preliminară
- Acte normative incidente: art. art. 246 alin. (13), art. 315 alin. (2) lit. e), art. 4251 alin. (4), art. 416 C.p.p
- Cuvinte cheie: internare medicală; contestație
Autorul întrebării nu face referire la opiniile existente în practică sau doctrină, la argumentele pentru fiecare dintre acestea și nici nu anexează hotărâri relevante.
Punctul de vedere al INM, cu care participanții, în unanimitate, au fost de acord, a fost în sensul că, potrivit art. 315 alin. (2) lit. e) C.p.p., prin ordonanța prin care s-a dispus clasarea procurorul poate dispune și sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare ori, după caz, de confirmare, de înlocuire ori de încetare a măsurilor de siguranță prevăzute de art. 109 sau 110 din Codul penal, dispozițiile art. 246 alin. (13) aplicându-se în mod corespunzător.
Potrivit art. 246 alin. (13) C.p.p., judecătorul astfel sesizat se pronunță prin încheiere motivată, supusă contestației în 3 zile de la pronunțare. Textul nu prevede dacă declararea căii de atac suspendă sau nu executarea, astfel încât cu privire la acest aspect devin incidente normele generale și subsidiare cuprinse în art. 4251 alin. (4) cu ref. la art. 416 C.p.p., potrivit cărora contestația este suspensivă de executare. Ca urmare, încheierea este executorie de la rămânerea definitivă, iar nu de la pronunțare.
În ceea ce privește termenul de 5 zile prevăzut de art. 248 alin. (8) C.p.p., acesta se referă la declararea contestației împotriva încheierii judecătorului de drepturi și libertăți prin care s-a dispus cu privire la măsura de siguranță provizorie.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului penal și dreptului procesual penal, care a avut loc în perioada 16-17 mai 2019, la Curtea de Apel București.