Nu poți face critică de teatru, în sensul „oficial” al sintagmei, la un spectacol precum Zeițe de categorie B , consideră scriitorul, lectorul, fostul secretar literar al Tetrului Mihai Eminescu din Botoșani, Călin Ciobotari după ce a văzut piesa ieri la Botoșani. Zeițe de categorie B, regie Andrei Măjeri, producător principal Teatrelli în coproducție cuTeatrul Național „Lucian Blaga” Cluj, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.Scriitor, critic de film și profesor, Călin Ciobotari este, printre altele, autorul volumelor de ficțiune Șșșît! Generalul visează (2007), Captiv în Epoca de aur (2010) și al multor studii de teatrologie, între care De la Shakespeare la Cehov. Hamlet în livada cu vișini (2018). Scrie în mod curent teatru, care se joacă pe diverse scene din țară.
”Zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, este un spectacol-eveniment care își propune să aducă pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).
Premiera a avut loc în zilele de 22, 23 și 24 septembrie 2023, la București, la creart/TEATRELLI – inițiatorul proiectului și producătorul principal, spectacolul urmând apoi să fie jucat, pe rând, în toate teatrele co-producătoare, respectiv la Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.
Cronica făcută Călin Ciobotari pornește de la ideea de non-cronică, iar autorul spune că <ceea ce mi se pare răvășitor este tocmai această estetică a intimismului pe care construiesc regizorul Andrei Măjeri și dramaturga Alexandra Felseghi. Ea se declanșează imediat după introul cu ecouri de eternitate, când, reiterând legenda judecății lui Paris, muritorul pus în situația de a evalua frumusețea a trei zeițe, Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó și Silvia Luca se plasează într-o falsă stare de competitivitate.>. Iată articolul integral aici