Baroul București a emis o informare privind întâlnirea dintre conducerea Tribunalului București și a Baroului București din 16 aprilie 2020.
La întâlnirea reprezentanților celor două instituții, desfășurată la sediul Baroul București, au participat doamna judecător Laura Radu, Președintele Tribunalului București, și domnul avocat Ion Dragne, Decanul Baroului București.
Reprezentanții celor două instituții au convenit că, în perioada stării de urgență, este esențială protejarea vieții și a sănătății tuturor celor implicați în înfăptuirea actului de justiție, magistrați, avocați, părți și alți participanți la procese.
Pe de altă parte, în pofida pandemiei și a restricțiilor instituite prin actele normative cu caracter special, s-a apreciat că este necesară identificarea unor modalități, cât mai sigure pentru viața și sănătatea oamenilor, prin care să se desfășoare judecata cauzelor deosebit de urgente, urgente, precum și a celor pentru care legea nu prevede condiția urgenței, în vederea protejării realizării unui acces la justiție efectiv a cetățenilor.
Doamna judecător Laura Radu, Președintele Tribunalului București, a prezentat regulile care urmează să guverneze desfășurarea ședințelor de judecată în sistem videoconferință și a subliniat că magistrații sunt de acord cu desfășurarea ședințelor de judecată în această modalitate, fiind necesară susținerea și concursul avocaților și al părților.
Domnul avocat Ion Dragne, Decanul Baroului București, a precizat că, în raport de explicațiile furnizate atât de conducerea Tribunalului București cât și de furnizorul de servicii de comunicații, participarea avocaților la ședință prin sistem videoconferință corespunde atât exigențelor protejării vieții și sănătății cât și buna realizare a dreptului la apărare, în condițiile speciale de desfășurarea a activității în prezent.
Ambele părți au stabilit că estimarea orei de strigare a cauzelor, atât în sistemul desfășurării ședinței de judecată prin videoconferință, cât și în situația în care se decide prezența fizică a avocaților în sală, este importanta pentru protejarea vieții și sănătății participanților la procese, urmând să se asigure respectarea programării cauzelor, cu luarea în considerare a împrejurării că depășirea timpului alocat unei cauze, influențat și de incidentele de procedură specifice, poate duce uneori la decalarea intervalelor stabilite inițial.
Ambii participanți la întâlnire s-au angajat să încurajeze colegii magistrați și avocați să recomande părților și să asigure și administrarea probelor prin avocați și consilieri juridici în cauze civile conform regulilor prevăzute de art. 360 și următoarele din Codul de procedură civilă.
Reprezentanții Tribunalului București și Baroului București au convenit, ca după implementarea sistemului de desfășurarea a ședințelor în sistem videoconferință, să organizeze o întâlnire sau o videoconferință cu participarea mai multor magistrați și avocați în care să analizeze modul de desfasurare a proceselor in sistem videoconferinte și căi de îmbunătățire a procedurilor, pentru realizarea funcției procesuale a fiecăruia dintre participanții la judecată în cauzele civile.
Decanul Baroului București a mulțumit, în numele colegilor avocați, doamnei judecător Laura Radu pentru vizită, exprimandu-si deschiderea sa participe la o întâlnire ulterioară, la sediul Tribunalului București, pentru continuarea dialogului interprofesional.
JUDECĂTOR LAURA RADU, PREȘEDINTELE TRIBUNALUI BUCUREȘTI
AVOCAT ION DRAGNE, DECANULUI BAROULUI BUCUREȘTI