Judecătorii CCR au publicat luni 7august decizia privind pensiile speciale ale magistraților, iar Parlamentul se poate reuni în sesiune extraordinară pentru a pune legea în acord cu decizia Curții Constituționale.
Reforma pensiilor speciale este o condiție asumată de guvern pentru a primi fondurile europene din PNRR.
În motivarea obiecției de neconstituționalitate se susține că legea criticată nu are un obiect unic de reglementare, cuprinzând dispoziții eterogene sub aspectul relațiilor sociale vizate. Astfel, legea criticată, sub pretextul unei reforme legislative, reglementează modificări de substanță asupra regimului juridic al pensiilor de serviciu stabilite în 7 legi diferite și modifică, totodată, și regimul de impozitare a venitului din pensie, prevăzut de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fără însă a codifica regimul juridic al pensiilor de serviciu. Prin urmare, având în vedere și jurisprudența Curții Constituționale reprezentată de Decizia nr.153 din 6 mai 2020 și Decizia nr.61 din 12 februarie 2020, se apreciază că legea criticată contravine principiilor legalității și statului de drept și nesocotește caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.
Decizia Curții:
1.Admite obiecția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin. (5) și (6) și art.v din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
2. Respinge. ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și constată că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în rapor cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.
Decizie integrală: https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2023/07/Decizie-467_2023.pdf