O firmă care a dat afară o angajată din cauza unei postări pe contul privat de Facebook a primit o decizie favorabilă din partea Curții de Casație din Franța, instanța supremă din Hexagon. Compania fusese dată în judecată de salariata care considera că firma i-a violat viața privată, relatează francetvinfo.fr.
Totul a pornit de la o fotografie a noii colecții de primăvară-vară a companiei franceze Petit Bateau pe care o angajată – șefa de proiect – a postat-o pe contul său de Facebook. Pentru că era o fotografie care fusese prezentată doar reprezentanților de vânzări ai mărcii, deci confidențială, o altă angajată – ”prietenă” pe Facebook cu șefa de proiect – a observat-o și a reclamat situația conducerii.
Imediat, șefa de proiect a fost concediată. Însă aceasta considerând că prin invocarea unei postări de pe contul personal, i-a fost afectată viața privată, a apelat la instanță.
Până la acest caz, judecătorii francezi făceau distincția între postările pe conturi deschise tuturor și cele pe pagini cu acces limitat. În primul caz, răspunderea aparținea celui care posta o informație și putea fi folosită în proces. În al doilea caz, al conturilor restricționate, nu exista nicio urmare în justiție.
Totuși, de această dată, chiar dacă era vorba despre un cont cu acces limitat, Curtea franceză de Casație a decis în favoarea angajatorului. Judecătorii au recunoscut că a existat o invadare a vieții private, dar concedierea este valabilă pentru că firma are dreptul să propună o astfel de probă, fiind vorba de o fotografie confidențială, destinată doar uzului intern al companiei.
Altfel spus, pentru a avea dovada că angajata a divulgat într-adevăr informații confidențiale, firma a fost obligată să obțină informații private, de pe contul salariatei.
”Producerea acestor informații este esențială pentru exercitarea dreptului la probă, iar invazia vieții private este proporțională cu scopul urmărit”, au explicat judecătorii francezi, potrivit francetvinfo.fr.
În urma acestei decizii, obligatorii pentru toate instanțele din Franța, orice angajat care publică pe rețelele de socializare insulte sau defăimări la adresa angajatorului sau divulgă secrete comerciale poate fi dat afară de la locul de muncă.