Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, joi, că procesul penal în care fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost unul echitabil. Instanța europeană a respins ca inadmisibilă cererea fostului oficial român care s-a plâns că procedurile împotriva sa au fost inechitabile, mai ales prin imposibilitatea audierii a doi martori ai acuzării.
CEDO a reținut că Înalta Curte de Casație și Justiție i-a oferit fostului ministru posibilitatea de a-l audia pe unul dintre martori, dar observă că al doilea martor, deși audiat în cursul urmăririi penale, nu a mai putut fi interogat ulterior în niciun moment al urmăririi penale.
”Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că, având în vedere impactul limitat al declarației (martorului – n.n.) CCN asupra condamnării reclamantei și având în vedere multitudinea de alte probe prezentate instanțelor interne, elementele compensatorii puse în aplicare de Înalta Curte au părut suficiente, astfel încât, în ansamblu, procedura a fost echitabilă”, a decis CEDO, care a respins, definitiv cererea pe care Monica Iacob-Ridzi i-a adresat-o în 2015, imediat după ce a fost condamnată la 5 ani de detenție.
Fostul ministru al Tineretului și Sportului a fost acuzat că, în 2009, a atribuit ilegal unor firme private serviciile de organizare a unor manifestări dedicate Zilei Naționale a Tineretului. Două companii au primit 3,1 milioane de lei, mult peste bugetul alocat, deși Monica Iacob Ridzi a știut, susțin procurorii DNA, că firmele au realizat prestaţii minime în valoare totală de puțin peste 530.000 de lei.
Fostul ministru a mai fost acuzat că a folosit resursele financiare ale inisterului Tineretului și Sportului alocate Zilei Naţionale a Tineretului pentru realizarea şi difuzarea unor produse publicitare prin care şi-a promovat imaginea de om politic.
DOCUMENT – Decizia CEDO în cazul Iacob Ridzi v România (în limba engleză):