Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi, 10 decembrie, ca dosarul Mineriadei din iunie 1990 să se întoarcă la Parchetul General, a anunțat ziare.com. Decizia instanței este definitivă. Anul trecut, instanța supremă a hotărât retrimiterea dosarului la parchet, dar procurorul general de atunci, Bogdan Liceu, a atacat decizia. Acum dosarul va fi instrumentat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pentru că unul dintre învinuiți este generalul Mugurel Florescu, care în iunie 1990 era șef al Direcției Procuraturilor Militare.
Dosarul Mineriadei din 1990 se afla în faza de cameră preliminară din 2017. În cadrul acestuia, 13 persoane, printre care fostul președinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, ex-directorul SRI Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu și Cazimir Ionescu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Este vorba despre fapte care sunt pedepsite chiar cu închisoarea pe viață.
Potrivit procurorilor militari, în dimineața de 13 iunie 1990 autoritățile statului au pus în aplicare un violent atac împotriva manifestanților din Piața Universității. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și muncitori din mai multe zone ale țării.
Violențele din acea zi s-au soldat cu moartea a patru persoane, rănirea a 1388 și reținerea sau arestarea altor 1250. Agresiunile și teroarea au continuat și pe parcursul zilelor de 14 și 15 iunie.
Dosar cu probleme
Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul conține 2.000 de file. La doi ani de la trimiterea în judecată a celor considerați responsabili de mineriada din 13-15 iunie, judecătorul de cameră preliminară de la Curtea Supremă, Constantin Epure, a hotărât, pe 8 mai 2019, ca dosarul Mineriadei să se întoarcă la Parchetul General pentru refacerea anchetei.
“Prin modalitatea în care s-a desfășurat ancheta penală, învinuitului Iliescu Ion i-a fost încălcat, în mod grav și iremediabil, dreptul la apărare“, concluziona judecătorul ÎCCJ.
Acesta a identificat în ancheta făcută de procurorii militari mai multe probleme care duc la anularea și excluderea a mii de probe, dar și la neregularitatea rechizitoriului, relatează ziare.com. Potrivit magistratului, acuzațiile formulate la adresa inculpaților ar fi fost expuse într-o manieră generală, globală, fără referire la fapte concrete, individualizate, prin menționarea datelor și a circumstanțelor în care ar fi fost comise.
Potrivit ziare.com, judecătorul Constatin Epure a lucrat timp de 10 luni la motivarea deciziei de retrimitere a dosarului la Parchet, iar sentința are nu mai puțin de 401 pagini.