Curtea de Apel Oradea a pronunțat sentința definitivă în procesul în care o femeie a fost acuzată de hărțuirea episcopului reformat de Oradea, Csűry István. Instanța a păstrat hotărârea Judecătoriei Oradea prin care Denisa Chilba a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 5400 de lei. Femeia a fost acuzată că, pe parcursul anului 2019, i-a scris mii de mesaje și l-a sunat de nenumărate ori pe episcopul Csűry, la un moment dat trimițându-i acasă 10 pizza și o coroană mortuară. Judecătorii au stabilit că toate acestea ”denotă un comportament obsesiv și imprevizibil al inculpatei, ce a fost de natură a crea persoanei vătămate o stare de temere atât cu privire la situația familială, cât și profesională”.
Minuta Curții de Apel Oradea
Minuta Judecătoriei Oradea
Cazul a intrat în atenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea după ce, în mai 2019, episcopul reformat de Oradea, Csűry István, a depus o plângere prin care o acuza pe Denisa Chilba de șantaj și hărțuire. Prelatul susținea că femeia i-a trimis 2.000 de mesaje și l-a sunat de peste 3.000 ori, o dată chiar în timp ce redacta o declarație la Poliție, iar în Vinerea Mare de nu mai puțin de 100 de ori. I-ar fi trimis și zeci de fotografii cu ea dezbrăcată, ajungând să-i ceară demisia din funcția de episcop.
Mii de mesaje și telefoane, 10 pizza și o coroană
Totul ar fi început, arăta reclamantul, după ce orădeanca l-a contactat pe o rețea de socializare, iar ulterior i-a cerut ajutorul pentru a-și găsi o locuință. Episcopul spunea că, la începutul lunii februarie 2019, când femeia l-a rugat să vină la ea, pentru a-i face rugăciuni de liniștire, aceasta ar fi încercat o apropiere fizică, dar bărbatul s-a retras.
Potrivit actelor de la dosar, au urmat mai multe mesaje și telefoane pe care Denisa Chilba i le-ar fi dat episcopului de pe mai multe numere, chiar dacă acesta a blocat-o pe Facebook și pe telefon. La un moment dat, femeia s-a întâlnit cu soția reclamantului, căreia i-a spus că este însărcinată, lucru neadevărat, prelatul negând acuzațiile de relații sexuale. Mai mult, inculpata s-a prezentat la sediul episcopiei pentru a depune o plângere împotriva lui Csűry István și, susținea episcopul, chiar ar fi venit în zona în care locuia familia acestuia, părând că îi supraveghează casa.
Inculpata a mai acuzată că ar fi trimis acasă la episcopul Csűry 10 pizza în preziua aniversării zilei de naștere a uneia dintre fiicele sale și, o lună mai târziu, o coroană funerară. Reclamantul s-a trezit chiar și cu o sesizare la DSP, pe motiv că ar deține animale, și cu o plângere la Protecția Mediului cum că nu ar îngriji curtea bisericii.
”Să-l doară așa cum o doare și pe ea”
În cursul audierilor, Denisa Chilba a recunoscut că l-a contactat pe Facebook pe episcopul reformat de Oradea și i-ar fi trimis, la început, fotografii religioase. A precizat că au discutat apoi subiecte personale și, la un timp, după ce l-ar fi chemat în apartamentul său ca să se cunoască, ar fi avut relații sexuale. Când acesta nu a mai dorit să continue, femeia și-ar fi făcut un consult medical și, presupunând că e însărcinată, i-ar fi scris un mesaj lui Csűry István. Bărbatul însă a negat orice relație sexuală și i-a transmis că o va ajuta să găsească tatăl adevărat al copilului. Ulterior, femeia a precizat că nu era gravidă.
Potrivit propriei declarații, Chilba a explicat că a trimis pizza de ziua fiicei episcopului reformat pentru a face o surpriză familiei, dar nu a plătit comanda. Cât despre coroana mortuară, a spus că aceasta reprezenta pentru ea ”o durere sufletească și a vrut să-l doară și pe (episcopul reformat Csűry István – n.n.) așa cum o doare și pe ea”.
Decizia judecătorilor
Potrivit Judecătoriei Oradea (a cărei motivare o puteți parcurge aici), ”acțiunile inculpatei de a contacta persoana vătămată apeluri telefonice cât și mesaje, nejustificate prin frecvență și care prin conținut nu se referă la presupusa sarcină sau la copil care fac obiectul infracțiunii de șantaj pentru care inculpata este judecată într-un alt dosar și care au fost făcute în scop șicanator, precum și acțiunile șicanatoare de a trimite mai multe bucăți de pizza și o coroană mortuară la domiciliu persoanei vătămate de ziua fiicelor sale, denotă un comportament obsesiv și imprevizibil al inculpatei, ce a fost de natură a creea persoanei vătămate o stare de temere atât cu privire la situația familială, cât și profesională a acesteia, având în vedere că inculpata i-a solicitat în mod insistent demisia”.
Instanța a achitat-o pe Denisa Chilba pentru acuzația de ”urmărirea repetată a persoanei vătămate, fără drept sau fără un interes legitim, supravegherea locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta”. În schimb, pentru repetatele mesaje și apeluri telefonice, pentru livrarea celor 10 pizza și a unei coroane, dar și pentru cele 50 de telefoane pe care le-ar fi dat într-o singură dimineață episcopului reformat de Oradea, inculpata a fost condamnată la 5400 de lei amendă penală. Sentința a fost menținută de Curtea de Apel Oradea, care a respins apelurile inculpatei și părții civile.