Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma ședinței din 15 mai, prin Decizia nr. 35/2023 admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 230/84/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.
Hotărârea se referă la interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 513 alin. (1) lit. l) din Codul administrativ ce prevede suspendarea de drept a raporturilor de serviciu atunci când funcţionarul public a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 465 lit. h), în contextul abrogării prevederilor art. 86 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, acordarea drepturilor salariale aferente perioadei de suspendare se realizează în condiţiile art. 52 alin. (2) din Codul muncii, în raport cu prevederile art. 367 din Codul administrativ.
În speță se face referire la cazurile în care dacă se constată nevinovăția celui în cauză, salariatul își reia activitatea anterioară și i s plătește, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
ARTICOLUL 465
Condiţii de ocupare a unei funcţii publice
Jurisprudenţă, Doctrină (1)
(1) Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei;