Tribunalul Bihor a respins, marți, cererea DNA Oradea de confirmare a renunțării la urmărirea penală în cazul a 303 din cele 305 persoane acuzate că i-au dat mită doctorului Vasile Sălăjan de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor. Judecătorii au dispus trimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale. În schimb, instanța a fost de acord cu renunțarea la urmărirea penală în cazul a 170 de fapte de dare de mită.
Tribunalul Bihor a respins, ca nefondată, cererea de confirmare a renunţării la urmărirea penală dispusă la punctul II din dispozitivul rechizitoriului din decembrie 2020 al DNA Oradea, privind infracțiunea de “dare de mită” prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal, în care au fost cercetați suspecții.
După cum BihorJust a relatat în exclusivitate, toți intimații au fost citați pe 5 martie, la instanță. Astfel, sute de persoane s-au strâns în fața Palatului de Justiției și au așteptat, sub supravegherea jandarmilor, să le vină rândul să intre în sală. Pentru a evita aglomerația, li s-a permis accesul în clădire pe rând, în grupuri de câte 10.
În schimb, în aceeași încheiere de azi, Tribunalul Bihor a admis cererea de confirmare a soluției de renunțare la urmărirea penală dispusă la punctul III din dispozitivul rechizitoriului DNA Oradea, privind 170 de fapte de dare de mită.
305 persoane au fost cercetate pentru că i-ar fi dat bani medicului Vasile Sălăjan, fostul șef al Serviciului de Expertiză Medicală Bihor. Acesta a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită de la 491 de pacienți, între 11 mai și 15 iunie 2015 pentru emiterea unor decizii referitoare la capacitatea de muncă a unor persoane sau încadrarea într-un grad de invaliditate. Potrivit DNA, la doctorul Sălăjan ar fi ajuns 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase,