Marţi, 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a pronunţat o decizie care va duce la schimbarea Codului Civil al României, în sensul în care să recunoască şi să ofere protecţie legală cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex. Decizia a fost pronunțată în cazul Buhuceanu și Ciobotaru, dar și al altor 20 de „familii” formate din persoane de același sex care, în urmă cu patru ani, au dat în judecată Statul Român la CEDO în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei.
Acţiunea a fost demarată de Asociația „Accept”, prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apară şi promovează drepturile LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender. Alături de Accept, plângerea a fost susţinută și de mai multe persoane care formează cupluri gay şi a fost îndreptată împotriva Statului Român pentru încălcarea „dreptului la respectarea vieţii private şi de familie”, prevăzută de Articolului 8 din Convenția Curții Europene. Potrivit hotnews.ro, în decizia de marți, CEDO a constatat că România a încălcat prevederile Convenției, în ceea ce priveşte viața privată și de familie a cuplurilor gay, ca atare a admis plângerea, cu majoritate de voturi.
Articolul 8 al Convenţiei CEDO prevede „Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”, astfel:
„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
“Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.
Reprezentanţii Asociației „Accept” consideră decizia CEDO drept o premieră istorică în Justiţia din România. „În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex”, au transmis cei de la Accept.
„CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”.
Printre altele, una dintre cerinţele militanţilor pentru familiile gay, potrivit petiţiei adresate, în 17 mai, Guvernului și Parlamentului României, este „adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România”, respectiv „modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate”.
Decizia CEDO de marţi, 23 mai 2023, poate fi consultată aici: