Multe din măsurile pe care guvernul federal al Austriei le-a luat în timpul pandemiei de coronavirus au fost neconstituționale, a stabilit Curtea Constituțională austriacă. Decizia instanței de contencios administrativ se referă la măsurile de izolare dictate printr-un ordin al ministrului Sănătății și la redeschiderea treptată a magazinelor, din luna aprilie, scrie ziarulromanesc.at.
Judecătorii constituționali au stabilit că ministrul austriac al Sănătăţii, Rudolf Anschober, şi-a depăşit atribuţiile legale, pentru că ordonanţa pe care a emis-o se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a dicta o izolare generală.
“Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanţa într-un comunicat.
Judecătorii au susținut că o interdicție generală de acces în locurile publice – chiar și cu anumite excepții (muncă profesională, asistență, apeluri urgente, plimbări singure sau cu membrii familiei, menținând distanța de un metru) – contrazice într-un sens mai larg articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie), a precizat și krone.at.
Instanţa a declarat neconstituțională și decizia guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit, în contextul ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie. În schimb, alte tipuri de magazine mari, dar și cele cu suprafața peste 400 de metri pătrați au rămas închise.
Cele două politici au fost anulate la sfârşitul lunii aprilie, când numărul infecţiilor a scăzut.
În schimb, Curtea Constituțională austriacă a considerat legală neacordarea de către stat a unor subvenții pentru magazinele, hotelurile și alte afaceri închise în urma interdicției de acces. Aceasta în condițiile în care Guvernul Austriei a venit cu un pachet substanțial de măsuri de redresare a economiei.