Camera Deputaţilor a respins, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun. Documentul prevedea, printre altele, interdicția de a fuma în mașini în care se afla minori sau femei însărcinate, interzicerea sponsorizării pentru produsele din tutun sau noi contribuții pentru sănătate pentru combaterea consumului de produse din tutun.
233 de deputați au votat pentru respingerea proiectului, 29 și-au exprimat dorința de a-l adopta, iar 23 de aleși s-au abținut. Doi parlamentari nu au votat.
Inițiat de parlamentari ai USR, PNL, PSD și minorități, proiectul a fost adoptat în Senat, în luna octombrie 2019.
Proiectul a actualizat definiţiile publicităţii, promovării şi sponsorizării tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte, și a introdus noţiunea de “produs similar produselor din tutun”, pentru a reglementa şi acele produse utilizate ca substitut al fumatului.
În forma inițiatorilor, era prevăzută eliminarea publicității pentru produsele din tutun și cele similare la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse. Doar în astfel de magazine erau permise și acţiunile de promovare a produselor din tutun. În schimb, se propunea interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare.
De asemenea, proiectul mai prevedea interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori şi femei însărcinate ori introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emise de o instanţă de judecată, să poată fuma doar în spaţii special amenajate.
În plus, era propus un nou articol care introducea contribuţii pentru sănătate în scopul combaterii consumului de tutun. Acestea erau de 25 de lei pentru o mie de țigarete, țigări de foi sau bucăți din alte produse de fumat și de 30 de lei pe kilogram în cazul tutunului pentru fumat – aplicabile firmelor care produc sau importă astfel de produse.
La rândul lor, persoanele juridice care încasau venituri din publicitatea la produse din tutun sau similare urmau să contribuie cu o cotă de 12% din aceste încasări, după deducerea TVA.
Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, în forma adoptată de Senat, în octombrie 2019.