Titlul problemei de drept: Posibilitatea deschiderii procedurii insolvenței la cererea debitoarei societate cu răspundere limitată în situația în care, pentru a face dovada îndeplinirii cerințelor art. 5 pct. 72 teza finală din Legea nr. 85/2014, debitoarea se prevalează de o creanță constatată printr-o ordonanță de plată emisă împotriva sa la cererea asociatului care deține controlul asupra societății debitoare (Curtea de Apel Târgu-Mureș)
- Materia: civil
- Subcategoria: insolvență şi preinsolvenţă
- Obiect ECRIS: cerere privind deschiderea procedurii insolvenței formulată de debitor
- Acte normative incidente: art.5 pct. 72, art. 66, art. 71 din Legea nr.85/2014, art. 1014–1025 Cod procedură civilă;
- Cuvânt cheie: deschiderea procedurii insolvenței la cererea debitorului, lista de creanțe
O primă opinie a fost exprimată în sensul respingerii cererii de deschidere a procedurii, având în vedere că scopul procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2014 îl constituie instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci când este posibil, a şansei de redresare a activităţii acestuia (art. 2).
Deschiderea procedurii la cererea societăţii debitoarei care şi-a constituit de bună voie, după ce s-a emis o decizie de impunere împotriva sa, de către organele fiscale, o creanţă faţă de asociatul care deţine controlul societăţii, de o valoare care să facă posibilă eludarea prevederilor art. 5 pct. 72, teza finală, din Legea nr. 85/2014, ar echivala în această opinie cu deturnarea legii de la scopul ei firesc.
Cea de-a doua opinie este în sensul că nu se poate respinge cererea de deschidere a procedurii, având în vedere caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei asociatului, prevederile art. 66 din Legea nr. 85/2014 privind obligaţia debitorului aflat în insolvenţă, de a cere deschiderea procedurii şi prevederile art. 435 Cod procedură civilă privind obligativitatea şi opozabilitatea hotărârii judecătoreşti.
Caracterul cert al creanţei asociatului unic, constată printr-o ordonanţă de plată, în concurenţa cu creanţa bugetară.
Opinia Institutului Național al Magistraturii
Problema adusă în discuție de Curtea de Apel Târgu-Mureș este, în realitate, cea a unei posibile cenzurări a creanțelor invocate de debitor într-o cerere de deschidere a procedurii insolvenței împotriva sa în condițiile instituirii, prin dispozițiile art. 5 pct. 72 din Legea nr. 85/2014, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 88/2018, a cerinței ca valoarea creanțelor bugetare să fie mai mică de 50% din totalul creanțelor debitorului, pentru asigurarea respectării scopului urmărit de legiuitor.
În acest cadru, apreciem că dispozițiile art. 71 alin. 1 raportat la art. 66 din Legea nr. 85/2014 nu permit judecătorului sindic înlăturarea unei creanțe certe, lichide și exigibile, confirmată printr-o hotărâre executorie obținută împotriva sa în procedura specială a ordonanței de plată.
Faptul că titularul acestei creanțe este un asociat ce deține controlul asupra societății nu permite cenzurarea listei de creanțe cât timp hotărârea judecătorească se bucură de caracter obligatoriu potrivit art. 435 Cod procedură civilă. Concluzia nu se modifică atunci când este vorba de o ordonanță de plată pronunțată potrivit procedurii prevăzute de art. 1014-1025 Cod procedură civilă, indiferent dacă este vorba de o ordonanță de plată doar executorie sau dacă aceasta a rămas definitivă prin respingerea acțiunii în anulare sau neintroducerea căii de atac specifice. Hotărârea astfel pronunțată, chiar în cadrul unei proceduri speciale, este obligatorie și nu poate fi cenzurată decât în calea de atac specifică, părțile având la dispoziție garanții procesuale menite să o susțină.
În concluzie, opinia INM este în sensul recunoașterii posibilității deschiderii procedurii insolvenței la cererea debitoarei societate cu răspundere limitată în situația în care, pentru a face dovada îndeplinirii cerințelor art. 5 pct. 72 teza finală din Legea nr. 85/2014, debitoarea se prevalează de o creanță constatată printr-o ordonanță de plată emisă împotriva sa la cererea asociatului care deține controlul asupra societății debitoare.
Este de menționat și faptul că, prin Legea nr. 113/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 600 din 8 iulie 2020, s-a eliminat condiția existenței unei creanțe fiscale sub 50% din valoarea creanțelor pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii de către debitor.
Participanții și-au însușit cu unanimitate opinia formatorilor INM.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii preşedinților secțiilor specializate (foste comerciale) ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, întâlnire dedicată discutării aspectelor de practică judiciară neunitară în materia litigiilor cu profesioniști și insolvenței – București, 15 decembrie 2020.