Familiile a trei cetățeni ucraineni morți într-un accident de circulație petrecut în județul Satu Mare, în urmă cu mai bine de șase ani, și un conațional al acestora, rănit în același eveniment rutier, vor primi despăgubiri morale în valoare de 640.000 de euro. Decizia definitivă a fost luată în această săptămână de Curtea de Apel Oradea, care i-a condamnat la închisoare cu executare și pe cei doi inculpați din dosar. Este vorba despre șoferul mașinii care s-a ciocnit de autovehiculul ucrainenilor și de un pasager de pe bancheta din spate, care este acuzat că ar fi tras de volan, ceea ce a dus la intrarea autoturismului pe contrasens. Ambii vor executa câte 3 ani și 8 luni de închisoare.
Accidentul de producerea căreia sunt acuzați Daniel Zimbru și Ioan Florin Buhai, ambii din județul Satu Mare, s-a petrecut în dimineața de 21 iulie 2015, în jurul orei 5:00, în localitatea sătmăreană Ciuperceni. Mașina condusă de Zimbru, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a intrat pe sensul opus și s-a izbit violent de un Daewoo Lanos în care se aflau patru cetățeni ucraineni care veneau din Serbia și se îndreptau spre țara natală. Trei dintre aceștia au murit, iar singurul supraviețuitor, aflat pe scaunul din dreapta față, a scăpat cu câteva răni.
În schimb, Daniel Zimbru, Ioan Buhai, pe atunci de 22 de ani, și un alt tânăr aflat cu ei în mașină au suferit răni ușoare.
Ancheta Poliției a scos la iveală detalii șocante legate de felul în care s-a produs accidentul. Astfel, autoturismul cu numere de Belgia în care se aflau cei trei sătmăreni ar fi ajuns pe sensul opus după ce Ioan Buhai, aflat pe bancheta din spate, s-a repezit și a tras de volan. Având o viteză calculată de experți la 128 km/h, mașina a lovit violent autoturismul ucrainenilor, care circula pe celălalt sens. În plus, atât Zimbru, cât și Buhai ar fi fost sub influența alcoolului: în cazul primului ar fi fost stabilită o alcoolemie de 0,25 la mie, în timp ce al doilea avea o concentrație a alcoolului în sânge de 0,30 la mie. Băuseră o bere în timpul zilei, au susținut cei doi.
În timpul anchetei, șoferul autoturismului de Satu Mare a mărturisit că în ziua dinaintea accidentului a stat, împreună cu Buhai, la un hotel din oraș, iar noaptea s-a hotărât să plece acasă, la Halmeu. L-a luat în mașină pe un cunoscut și pe Ioan Buhai, iar pe drum acesta din urmă a insistat să se oprească în Ciuperceni, la fosta sa prietenă, pe care o bănuia că are o relație cu Daniel Zimbru, fapt negat de acesta din urmă. Șoferul susținea că au avut o discuție în mașină pe această temă, iar la un moment dat Buhai a sărit de pe bancheta din spate și a tras de volan, autoturismul intrând pe contrasens.
Ioan Buhai a avut o altă variantă, declarând că Zimbru ar fi vrut să-l lovească, pe fondul unei discuții legate de un împrumut. A susținut că a ridicat mâinile să se apere și nu a atins volanul.
Interesant este că la unul dintre termenele procesului, Daniel Zimbru a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor de care era acuzat Ioan Buhai din ucidere din culpă în omor calificat asupra a două sau mai multe persoane (forma de vinovăție a intenției indirecte), considerând că acesta a tras volanul cu intenția să lovească mașina care venea din contrasens.
Instanța: conflictul a fost cert, vinovăția aparține ambilor inculpați
Curtea de Apel Oradea a stabilit că a existat cu certitudine un conflict între cei doi inculpați, context în care Ioan Buhai a acționat asupra volanului.
”Curtea constată că atât intervenția intempestivă a inculpatului (Ioan Florin Buhai – n.n.), în calitate de pasager pe bancheta din spate, asupra volanului autoturismului condus de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.), cât și conducerea autoturismului de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.) cu o viteză mult peste limita legală prevăzută pe acel sector de drum, în timp ce era implicat activ într-un conflict verbal cu inculpatul (Ioan Florin Buhai – n.n.) și în contextul efectelor notorii consecutive consumului de alcool, se constituie în mod egal ca și cauze ale rezultatului socialmente periculos constând în decesul și vătămarea corporală a victimelor aflate în autoturismul Daewoo cu care a avut loc impactul latero-frontal după pătrunderea pe contrasens a autoturismului VW”, se arată în hotărârea Curții de Apel Oradea, dată pe 12 ianuarie 2022.
Drept urmare, judecătorii instanței de apel au hotărât condamnarea lui Daniel Zimbru și a lui Ioan Florin Buhai la câte 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. În plus, judecătorii au acordat familiilor celor trei ucraineni morți în accident despăgubiri morale totale de 640.000 de euro și daune materiale de peste 300.000 de grivne (echivalentul a aproximativ 9400 de euro). La rândul său, singurul supraviețuitor din mașina ce mergea spre Ucraina a primit daune morale de 10.000 de euro.
În plus, cinci copii rămași orfani vor primi lunar o rentă de 400 de euro până ajung la majorat sau până la finalizarea studiilor. Banii vor fi achitați atât de asiguratorul din Belgia al mașinii, cât și de Ioan Florin Buhai, a stabilit instanța.
”Părțile civile minore sunt copii cu vârste fragede, cuprinse între câteva luni și 10 ani la data producerii accidentului rutier, copii ce vor resimți în mod acut lipsa părintelui dispărut, astfel încât suferinței inițiale determinate de decesul acestuia i se vor adăuga suferințe pe o perioadă mai lungă de timp ori de câte ori tatăl lor va lipsi în momente la care, în mod obișnuit, părinții participă. Totodată, Curtea constată ca prejudiciul moral cauzat mamelor copiilor minori și soții supraviețuitoare totodată este unul determinat nu doar de decesul soților, ci și de dificultățile pe care vor trebui să le depășească singure în viitor, fără aportul tatălui copiilor lor.
Curtea mai constată că și părinții victimelor decedate au suferit un prejudiciu moral consistent, la evaluarea căruia trebuie avute în vedere vârsta acestora, așteptările și speranțele privitoare la copiii lor, adulți ce ar fi trebuit să preia în curând sarcina ajutorului familial, când condițiile inerente înaintării părților civile-părinți în vârstă ar fi impus acest lucru, împrejurările concrete în care a avut loc evenimentul nefericit, într-o țară străină, în lipsa oricăror persoane apropiate etc”, se mai arată în hotărârea Curții de Apel Oradea.
Buhai si Zimbru astia doi de unde anume au venit in judetul Satu Mare si de ce anume?