„Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza
De câţiva ani, zona Băile Felix – Băile 1 Mai se… bate cu litoralul la numărul anual de turişti. Şi, potrivit statisticilor, chiar a repurtat o victorie, în 2017. Motivul pentru care „Băile” se numără printre cele mai căutate staţiuni balneare din România este, fără îndoială, existenţa aici a celebrelor ape termale – „dublate”, în ultima perioadă, de hoteluri moderne cu aquapark-uri, bazine termale sau centre SPA.
Din nefericire, pandemia prin care trecem confirmă faptul că o staţiune turistică nu poate… supravieţui datorită unei singure atracţii turistice, oricare ar fi aceasta. Cum aquapark-urile, ştrandurile şi centrele SPA vor fi, probabil, ultimele… deschise după trecerea crizei, Băile Felix şi 1 Mai rămân fără… obiectul muncii.
Pentru ce ar veni cineva să stea 5-7-14 zile în Felix sau 1 Mai? Pentru terase? Hai să fim serioşi… Pentru aerul curat? La fel de amuzant… Pentru a vizita Oradea sau pentru un tur al peşterilor bihorene? Nu, pentru că atunci s-ar caza câteva zile chiar în Oradea sau la una dintre multele pensiuni din zona montană. Deci?
În Băile Felix şi 1 Mai ar fi putut exista, de exemplu, un centru ultra-modern de pregătire/ recuperare pentru orice sport de echipă (fotbal, baschet, handbal, polo etc.) sau individual (atletism, tenis etc.). Sau, zona ar fi putut „găzdui” un parc de distracţie/ aventură, o grădină zoologică sau un mega-acvariu. Toate acestea ar fi atras aici şi alţi turişti decât cei veniţi pentru apele termale, ceea ce, în această perioadă, ar fi asigurat supravieţuirea. Atât a investitorilor, cât şi a angajaţilor…
De ce nu există (încă) niciunul dintre obiectivele enumerate mai sus sau (multe) altele de acelaşi fel în zonă? Nu (mai) contează! Acum contează doar dacă pandemia i-a… învăţat ceva pe edilii şi investitorii locali. Sperăm că zona îi merită, şi pe unii şi pe alţii; viitorul celei mai importante staţiuni româneşti ne-o va spune!
La final, şi alte… veşti.. Cele 18 organizatii profesionale din industria turismului românesc s-au unit pentru a reseta domeniul. Deci, după pandemie, probabil că în România se va face un altfel de turism, şi nu doar mai de calitate. Tot potrivit specialiştilor, abia în aprilie 2021 industria românească a turismului va începe să recupereze din pierderi. Cel puţin unde acestea nu au fost… fatale…
P.S. Multe echipe de fotbal româneşti au efectuat, în ultimii ani, cantonamente centralizate la… Debrecen, în Ungaria. „Hoteluri excelente, un centru de refacere modern, terenuri, tot ce ne trebuie…”, susţin conducătorii români de club.
În 2018, Grădina Zoologică de la… Nyíregyháza, Ungaria a câştigat titlul „Cea mai bună grădină zoologică din Europa”, categoria „sub 500.000 de vizitatori pe an”. Iar clădirea „Ocenarium” de aici a câştigat Premiul special în cadrul unui concurs privind desemnarea celei mai importante investiții imobiliare din lume.
La… Miskolctapolca, Ungaria există un minunat Parc de aventură, care se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare; este un loc de distracţie pentru copii şi, în acelaşi timp, o oază de linişte şi de relaxare pentru adulţi. Există şi un lac, deci se pot închiria hidrobiciclete şi bărcuţe, iar aleile pietruite pot fi parcurse cu bicicleta. În plus, băile termale din vecinătate sunt amenajate într-o peşteră naturală…