Aseară, postul național de televiziune a prezentat filmul din culisele filmărilor la “21 de rubini “, filmul lui Ciprian Mega, care de duminică seara poate fi văzut și de orădeni. Un film care la Timișoara a adus în sala de proiecție peste 100 de preoți. La Dosar România, subiectele abordate de producătorul Răzvan Butaru și echipa sa dezvăluie viața, problemele și bucuriile celor de lângă noi, dar și investigații ce vor scoate la lumină afaceri necurate acolo unde nimeni nu bănuiește că ar putea să se întâmple. E și cazul poveștii din spatele filmului 21 de rubini.Replica pe care unul dintre personaje o primește în momentul în care urma să fie numit preot și anume că <nu se poate, Stăpânul a fost sunat de sus…dar încearcă și tu ceva. Crezi că episcopul nu are și el problemel lui…catedrala…>, e practic scena de care s-a lovit Ciprian Mega când se pregătea să devină diacon, apoi preot. A aflat că după ce la 19 ani a scris o carte despre ceea ce s-a întâmplat în BOR, în comunism, “Pântecul desfrânatei “ , e pus pe o listă neagră, e chiar capul acelei liste, a celor care nu vor fi primiți în cler.
Aceasta fiindcă, înalți ierarhi care erau pe poziții și încă sunt, s-au regăsit în ceea ce tânărul credea că e o invitație la spovedanie. <Pur și simplu am aflat că nu există nici un loc pentru mine în eparhiile din această țară>, a spus preotul Ciprian Mega la Dosar România. După ce totuși cu ajutorul unei fețe bisericești a ajuns preot fără parohie, s-a gândit să meargă în SUA, dar îl speria ideea de a fi atât de departe de țară. Așa a ajuns în Cipru, iar peste ani Patriarhul i-a dat semn că se poate întoarce. Construise în Cipru singura biserică românească, practic un așezământ românesc și era foarte apreciat de românii de acolo, dar și de mitropolit. Ciprian Mega spune că Patriarhul Daniel cunoaște teologie, dar mai ales administrație, că recunoaște și respectă valorile, că l-a felicitat după ce filmul său precedent a fost premiat la festivalul de categorie A de la Moscova și că îi este teamă pentru momentul în care Patriarhul Daniel nu va mai conduce BOR fiindcă cei care îl înconjoară nu se ridică la nivel său. De-altfel Patriarhul Daniel, interpretat de actorul orădean Șerban Borda, e prezent în film și poate fi recunoscut. El a fost întâmpinat cu aplauze pentru rol. Așa cum poate fi recunoscut și președintele Constantinescu, prezent la proiecția de gală de la București și care a spus că “Adevărul este că aceasta este România, aşa cum aţi prezentat-o”.În film e prezent și Episcopul Oradiei, Sofronie, care se autoprezintă practic într-o scenă. Ciprian Mega spun că în acest moment el este acceptat în biserică, că relațiile sunt reci cu capii bisericii și a spus că i s-au cerut bani printr-un consilier al episcopului să devină preot, că episcopul și consilierul și-au cerut ulterior scuze, că el nu a acceptat fiindcă își dorea să fie preot de când avea copil și asemenea personajului din film avea principii de la care nu a vrut să se abată. În paralel cu slujbele din biserica din Oradea, cu lansările de film, în aceste zile Ciprian Mega și-a văzut și dosarul în care e acuzat de violarea vieții private, a putut vedea plângerea penală depusă de consilierul bănuit de relaţii nefireşti, Andi Bacter, mâna dreaptă a episcopului Sofronie şi responsabil cu comunicarea al Episcopiei.
Producătorul Răzvan Butaru scria pe pagina sa îniante de a fi difuzat acest episod din Dosar România:< Vă inivit la un film frumos, mulțumind echipei cu care am lucrat, lui Doru Iacovescu, director de imagine, George Sandu, maestru sunet, George Craioveanu, cel care a asigurat post procesarea sunet, sau lui Mihnea Biciușcă cel care arealizat colorizarea documentarului.Îi mulțumesc lui Roxana Elekes, poate cel mai inspirat, talentat și creator monteur cu care am lucrat vreodată. Și care a suportat multe săptămâni de montaj cu un personaj ca mine, care e obișnuit să schimbe tot, dacă i se pare că “altfel” e mai bine. Recunosc, sunt un tip imposibil.Și mai mulțumesc și celorlalți colegi care m-au ajutat până în ultima clipă, căci greu a fost!“Autori, actori, echipă” este un film despre o productie cinematografică ce urmează să o regăsiți, de săptămâna viitoare în sălile de cinema.În seara asta vă dezvălui ce se află în spatele a… 21 de rubini>. Acest episod va putea fi văzut pe canalul de you tub. Una dintre replici care dă de gândit e cea în care primarul corupt interpretat de Dorel Vișan o dă ca într-o spovedanie în fața procurorului, respectiv pe cea care sintetizează una dintre mărcile românești care ne-a retrogradat de-a lungul timpului: ”Noi românii ne hrănim cu trădarea, domnișoara procuror!”. Dar și sentința <Noi nu ne mai facem bine niciodată!>