De miercuri, 15 martie, intră în vigoare noi reguli pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care vor trebui să adauge în meniuri toate ingredientele folosite în preparate, cantitatea lor și valorile nutriționale.
Totodată, vor trebui să menționeze în meniuri și numărul de E-uri, după cum a precizat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în ianuarie 2023.
Inițial, aceste noi reguli trebuiau aplicate din decembrie 2022, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro, însă în urma unor rugăminți din partea asociațiilor patronale și federațiilor s-a stabilit intrarea în vigoare a Ordinului nr. 201/2022 începând cu data de 15 martie 2023, considerată Ziua Consumatorului la nivel mondial.
Practic, potrivir ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:
- să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată;
- să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
- declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.